eesti meediainimesedpoliitika

Eesti ostujõud on väiksem kui Leedu ostujõud

Kirjutasin arvamuse ajalehe Postimees portaali meie ostjõu kohta, mis Eurostati andmete järgi oli 2012. aastal 71% Euroopa Liidu keskmisest ning väiksem kui Leedu näitaja (72%). Andrus Ansipi lubatud viie rikkama hulka jõudmiseks peaksime ületama keskmise ja jõudma 126%-ni, kus on praegu Rootsi.

Kui arvestada, et 6 aasta jooksul (2007-2012) kasvas meie ostujõud vaid 1,4% või 1 protsendipunkti, siis praegusest tasemest tuleks tõusta veel 75%, et selle ihaldatud tasemeni jõuda.

Siiani olime harjunud ennast pidama rikkaimaks riigiks Baltikumis aga nende parandatud Eurostati andmetega on leedukad meist eespool. Nemad on võrreldes 2007. aastaga ilusti kasvanud ehk tõusnud 10 protsendipunkti või kasvanud 16,1%.

Lisan ka tabeli, et igaüks saaks ise riikide edusamme võrrelda.

GDP per capita in PPS
Eesti ostujõud 2005-2012 Eurostati andmetel võrreldes Iirimaa, Kreeka, Hispaania, Prantsusmaa, Horvaatia, Itaalia, Küpros, Läti ja Leedu. Tabel Eurostat, tulpasid tegin kitsamaks, autor Virgo Kruve. GDP per capita in PPS, Estonia

Minule hakkab silma, et Läti on jõudmas Eesti 2006. aasta tasemele. Leedu rikkus kasvas veel 2008. aastal kui meie juba langesime ja nende tagasiminek oli kuni 4 protsenti, meil 6% ja lausa kahel aastal. Iirimaa ja Kreeka on kumbki oma kunagisest ostujõust kaotanud ca 15 protsendipunkti aga meil on veel Kreekani jõudmiseks minna 5,63% või 4 protsendipunkti. Lääne-Euroopa Prantsusmaa on oma rikkuse säilitanud, kõikudes 107 ja 109 protsendi vahel. Samuti Itaalia, mis on vahemikus 101 kuni 104.

Teema on piisavalt oluline ja kirjutan sellest ka edaspidi kui on meeles ja midagi päevakohasemat käsile ei võta. Ühtlasi mainin ära, et olin meeldivalt üllatunud selle avaldamisest, sest pidasin seda võimu suhtes liiga paljastavaks, mõne arvates isegi kriitiliseks (kaasajal sildistatakse  vingumisega). Arvan, et valitud tsitaadid ja kasutatud andmed andsid ausa ja informatiivse ülevaate Eesti olukorrast ning olin oma hinnangutes õiglane valitsevate poliitikute vastu. Jagage kindlasti seda edasi, et meie “edukuse” tegelik seis saaks rohkemate inimeste jaoks teadvustatud.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga