poliitikaReformierakond ja IRL salaliikmed

Põlisorav Kallas ja uusorav Kaljurand

Kas presidendi valimine lõhestab Reformierakonna? See oli küsimus Vikerraadios. Vastus ei ole pakutud jah või ei. See praegune tüli on lihtsalt sümptom(nagu nohu). Põhjus on kaugemal minevikus. Marina Kaljurand ei ole siiani parteis(kuigi lubas), ta ei kandideerinud valimistel ja minu arvates on tema pult Rosimannuste käes. Seega, Reformierakond lõhenes hetkel kui tuli partei väline Marina ministriks ja viimaste valimiste järel sai fraktsiooni juhiks Urve Tiidus ja aseesimeheks mugavuspõgenik Rootsist Valdo Randpere ning mitte Keit. Kadriorgu mineva nuku väljaselgitamine süvendas lõhet. Mässajate peitmiseks on ka Paet “kandidaat,” et ei oleks ainult põlisorav Kallas vastamisi “parteitu” Marinaga.

Reformierakond ja SDE peaksid mõistma, et riigireformi tegemisega on nende soov oma kandidaadile toetushääli saada sama vastuoluline kui surmamõistetult endale õnnistust paluda. Eesti vajab võimumonopoli välist kandidaati. Presidendi pult ei tohi asuda peaministri sahtlis. Ilves ründas korduvalt Savisaare parteid, sest kandis kaotuste vimma. Ta oli minister Laari valitsuses aga Edgar meelitas Siimu üle ja nad tegid ise uue valitsuse. Sama aasta kohalikel valimistel kaotasid Mõõdukad kohti (Tallinnas kukkusid lausa välja) ja Ilves pidi loobuma erakonna esimehe kohalt.

Pärast 2 päeva jooksul hääletuste jälgimist võin öelda, et ühelgi kandidaadil ei olnud lootust saada Riigikogus valituks. Järelikult on alusetu detektiivitöö, et miks Nestor ja viimase vooru Kallas said mõlemad vähem hääli kui oli kahe erakonna toetushääli. Pole olemas mingeid reetureid, vaid eelpool nimetatud lõhenenud Reformierakond, kus on mässajad Rosimannused.

Avalikult ei tunnistaks selles parteis keegi, et on esimehega rahulolematu või tema isiklikud ambitsioonid on kannatanud. Pigem käib see seriaali „Kaardimaja“ sarnaselt kaudsemalt, et niidid ei viiks nende endini. Näiteks see kuidas Francis sai asepresidendiks. Ta seadis üles Peter Russo kuberneri kohale ja tema joomise ning tapmise järel ei olnud valimiskampaanias esinumbriks võtta kedagi teist peale asepresidendi, mis avaski koha Francisele.

Ma ei ole lugenud ajakirjandust ega tea, kas seda mõtet on välja käidud aga ma lihtsalt oletan praegu, et uusorav Marina Kaljurand tahetakse saada ära välisministri ametist, et koht vabaneks Keit Rosimannusele ja nende pere saaks ka kontrollitava isiku Kadriorgu. Nõrk Taavi Rõivas ei suuna arenguid erakonnas.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga