paanikatoidutööstus

Hooletuse ja mustade kätega saab listeeria

Paanika toidutööstuses on levinud toore kala töötlejalt isegi toorsalatite(Rimi) külmletti. Suvel kardeti mürgiseid maasikaid ja listeeriaga kala, nüüd salatit.

Lahendus on lihtsalt toidu kuumutamine üle 75 kraadi, mis tapab listeeria ja muud võimalikud bakterid. Muidugi toorsalatid ei ole kuumutamiseks ja nii võiks järeldada, et taimetoitlased võiksid suuremas ohus olla. Samas võivad need inimesed ennast hoopis kindlamalt tunda, sest listeeria allikas on just kala ning taimset toitu eraldi töödeldes ja selle juures hügieeni järgides ei saa ka bakterite levikut toimuda.

Bakteri teeb ohtlikuks seda käsitlev inimene, kes võimaldab bakterite ellujäämise ja levimise ühelt tootelt teisele. Näiteks on samad vahendid kala, liha ja salatite valmistamisel(nuga, käed, lõikelaud). Seega on viimased juhtumid kaubanduses ennekõike inimeste tegemata töö või halvasti tehtud töö.

Selle listeeria hüsteeria juures tuleb meeles pidada ka bakterite vajalikkust, ilma kelleta ei saaks paljud toiduained üldse valmidagi, sest kasutatakse käärimist(leib, juust, jogurt, õlu, vein, jne).

Bakterid on inimesele vajalikud, sest elus püsimine sõltub nendest läbi seedimise protsessi. Samuti on nahal olevad bakterid kaitseks teiste bakterite ja viiruste eest. Kui üks bakteri tüvi hakkab valitsema(näiteks 90 % on bakterit strepto…), siis tekkib nahal punetus, sügelus ja ebameeldivuse tunne. See oli lõik ühest hiljuti nähtud seriaalist, kus uuriti ekseemi põhjusi ja tuvastati, et kõigil selle põdejatel oli just seesama bakteri tüvi domineerimas 90 % bakteritega nahal ning puudus bakterite mitmekesisus. Hetkel ei oska vastata, miks see bakter teistest edukam oli(hüpoteesi kohaselt tootis mürki, mis tappis teisi baktereid) aga teadlased katsetasid just sellele mõeldud ravimit. Lahendust ei otsitud näiteks naha puhastamisest kõiki baktereid tapva ainega. Sellised reklaamid, kus lubati ainega tappa 99% bakteritest teeksid inimese pigem haigeks(astma).

Probleem ei ole bakter(listeeria), vaid toidu tööstuslik valmistamine, mille käigus inimesed teevad vigu või ei täida kõiki norme. Bakterite probleem on ka sööva inimese mustade käte probleem kui noa ja kahvli asemel võetakse toitu näppudega.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga