majandus

Kas Swedbank läheb pärast Dansket?

Finantsinspektsioon lõpetas enda alustatud väärteomenetluse Swedbanki rahapesu tõkestamise uurimiseks, sest toimub kriminaaluurimine politseis. Mida saab sellest järeldada?

Kõige tõenäolisem on kriminaaluurimise vaikne lõpetamine, sest Rootsi panga karistamine jätaks “välisinvestoritele” halva mulje riigist. Samuti kinnitaks panga karistamine, et Eestis rikuti mitmes pangas rahapesu vastaseid meetmeid ja Eesti riik on põhjusega kahtlane koht, kus tegutsevad rahapesuga tegelevad pangad ja firmad. Karm karistus oleks Versobanki sarnaselt tegevuslitsentsi äravõtmine. Selle ohu võttis Finantsinspektsioon nüüd maha.

Vähem tõenäoline on Swedbanki leebe karistamine, seaduses toodud võimaluste alusel ehk trahvimine. Sarnaselt politseile valetanud Mary Krossile, et korda saadetud tegu ei ole avaliku huvi pärast karistamist vajav. Kui mäletan õigesti, siis panka sai karistada kuni 64 tuhande euroga. Selline summa ei pane swedpankureid närvitsema ja oma näo säilitavad ka ametnikud ning riik. Lääne kapitalismis saadakse aru kui juriidiline isik sai karistusena trahvi.

Kõige väiksema tõenäosusega on Swedbanki sulgemine sarnaselt Danskele. Kui taanlaste filiaal oli umbes 14 protsenti turust, siis Swedbank on ligi pool(viimane meeldejäänud number 47). Sellist monopoli ei saa likvideerida ilma suurte mõjudeta ka teistele välispankadele, eeskätt SEB-le. Justkui domino kivid lähevad veerema ka teistes pankades juhtuvad protsessid.

Kõige põnevam on lugeda Swedbanki sisese uurimise tulemusi. Danske filiaali kohta telliti selline raport väliselt firmalt, seekord teeb Swedbank seda panga siseselt.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga