eliitmajanduspoliitika

Bitcoin on lõhkemist ootav mull

Viimastel nädalatel on ka Eesti meedias kajastatud virtuaalraha Bitcoin. Enamasti on seda tehtud hoiatavas tähenduses. Näiteks teatega, et keskpank Hiinas ja Eestis ei soovita seda kasutada, sest probleemide korral ei ole kellegi poole pöörduda, sest rahal ei ole tuvastatavat käibele laskjat.

Ma proovisin ka selle programmi ära aga loobusin, sest andmete sünkroniseerimine oleks võtnud gigabaite kõvakettast ja kulutanud võrguliiklust mitmel päeval. Samuti uurisin selle raha sündi. Selgus, et mingid arvutid loovad seda valemite alusel ehk kaevandavad. See on täiesti absurdne algus millelegi, mis peaks ühiskonnas käibima rahana ehk majandustehingute vahendajana.

Praegused riiklikud valuutad dollar, euro ja jeen tuleks muidugi asendada millegi inflatsioonile kindlamaga aga kahjuks ei ole praegune bitcoini lahendus selleks sobiv. See tuletab mulle meelde 17. sajandi alguses Hollandis olnud tulbimaania kohta loetut, kus asi läks ülekäte just siis kui hakati kauplema sibulate kohta käivate õigustega. Praegu on bitcoin umbes sarnases faasis, kus “investorid” teevad rahalisi panuseid selle kõikumistele inimeste poolt harjumuspäraste rahade (dollar ennekõike) suhtes. Kui mingi asi tahab käibida rahana, siis ei saa ta paari aasta lõikes muutuda 1000% ja enam. Õigupoolest saab selline asi juhtuda ka pärismaailma rahadega, näiteks Zimbabwe dollariga aga sellist raha inimesed enda käes pikalt ei hoia, sest väärtus langeb.

Eile oli uudistes, et 2 bitcoini vahetusturuga seotud meest olid vahistatud rahapesu ja narkootikumide müügi kahtlustusega. FED kindlasti rõõmustab, sest nende huvides ei ole dollarile konkurentsi tekkimine. Samas on ka dollar oma käibele tulekust 1913. aastal kaotanud 95% läbi inflatsiooni, mistõttu pole ta 5 aasta perspektiivis sugugi parem väärtuse säilitaja kui bitcoin 3 kuu jooksul.

Maailm vajab ühist virtuaalraha, mis kaotaks röövellikud pangatasud riikide vahelistelt ülekannetelt aga minu arvates ei saa selline raha tekkida ilma konkreetse isiku või organisatsiooni garantiita.

One thought on “Bitcoin on lõhkemist ootav mull

 • Alates augustist on tulnud Sloveeniast spam kirju, milles platformax.com pakub krüptoraha kohta kirjutatud artikleid. Nende kasutamisest tuleb hoiduda. Need on reklaam ega kuulu blogi juurde. Lisaks on need ka ohtlikud, sest nende sisu probleemide korral vastutate teie blogi omanikuna. Näiteks Instagramis reklaamisid inimesed Apple juhtmevabasid kõrvaklappe, mille reklaamvideole tuli reageerida 24 tunni jooksul ja siis said -50% hinna. Need tooted ei olnud originaalid, vaid piraatkoopiad ja nende reklaam on keelatud. Sellise reklaami avaldajate kontod suleti.
  Järgnevalt koopia kirjast, millega tahetakse spam artiklit levitada:
  Hello Editorial Team,

  It’s me again 🙂

  I have been trying to contact you since August 18th, hoping that
  someone will discover my emails and give me feedback on my
  publishing request.

  Just to refresh your memory: I have a fitting material on
  blockchain/crypto for your website that your readers will be
  greatly interested in – considering your publishings.

  The informative article is a high-quality product of IT experts
  and native Estonian copywriters working in Estonian based
  Kriptomat.

  Should you require more information, just give me short feedback,
  and we will talk about the details. In case you are not the
  relevant person, would you mind forwarding the email to someone
  in charge?

  Regards,

  Marko

  Reply

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga