Bitcoin on lõhkemist ootav mull

Viimastel nädalatel on ka Eesti meedias kajastatud virtuaalraha Bitcoin. Enamasti on seda tehtud hoiatavas tähenduses. Näiteks teatega, et keskpank Hiinas ja Eestis ei soovita seda kasutada, sest probleemide korral ei ole kellegi poole pöörduda, sest rahal ei ole tuvastatavat käibele laskjat.

Ma proovisin ka selle programmi ära aga loobusin, sest andmete sünkroniseerimine oleks võtnud gigabaite kõvakettast ja kulutanud võrguliiklust mitmel päeval. Samuti uurisin selle raha sündi. Selgus, et mingid arvutid loovad seda valemite alusel ehk kaevandavad. See on täiesti absurdne algus millelegi, mis peaks ühiskonnas käibima rahana ehk majandustehingute vahendajana.

Praegused riiklikud valuutad dollar, euro ja jeen tuleks muidugi asendada millegi inflatsioonile kindlamaga aga kahjuks ei ole praegune bitcoini lahendus selleks sobiv. See tuletab mulle meelde 17. sajandi alguses Hollandis olnud tulbimaania kohta loetut, kus asi läks ülekäte just siis kui hakati kauplema sibulate kohta käivate õigustega. Praegu on bitcoin umbes sarnases faasis, kus “investorid” teevad rahalisi panuseid selle kõikumistele inimeste poolt harjumuspäraste rahade (dollar ennekõike) suhtes. Kui mingi asi tahab käibida rahana, siis ei saa ta paari aasta lõikes muutuda 1000% ja enam. Õigupoolest saab selline asi juhtuda ka pärismaailma rahadega, näiteks Zimbabwe dollariga aga sellist raha inimesed enda käes pikalt ei hoia, sest väärtus langeb.

Eile oli uudistes, et 2 bitcoini vahetusturuga seotud meest olid vahistatud rahapesu ja narkootikumide müügi kahtlustusega. FED kindlasti rõõmustab, sest nende huvides ei ole dollarile konkurentsi tekkimine. Samas on ka dollar oma käibele tulekust 1913. aastal kaotanud 95% läbi inflatsiooni, mistõttu pole ta 5 aasta perspektiivis sugugi parem väärtuse säilitaja kui bitcoin 3 kuu jooksul.

Maailm vajab ühist virtuaalraha, mis kaotaks röövellikud pangatasud riikide vahelistelt ülekannetelt aga minu arvates ei saa selline raha tekkida ilma konkreetse isiku või organisatsiooni garantiita.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga