inimesedpoliitika

Ukraina Pronksiöö toob muutuse valitsuses

Pärast 2007. aasta aprilli on minul raske mõista tänavatel lõhkuvaid inimesi, kes esitavad valitsusele nõudmisi. Nüüd on Kiievi tänavatel huligaanid, kes lõhuvad ja põletavad ning tahavad sellega mõjutada riigi poliitilist toimimist. Tõmban võrdsusmärgi Pronksiöö ja praegu Kiievis toimuva lõhkumise vahele. Eesti valitsus ja president ei andnud huligaanide nõudmistele järele. Hea oli, sest majanduskriis kulus ära neile pankade pimestatud inimestele.

Ilmselt selle viidatud ajani oli see kuidagi kauge aga Tallinna lõhkumise peale muutus märksa arusaadavamaks. Eestis ei toonud see kaasa mingit poliitilist muutust, hoopis riik maksis inimõiguste rikkumiste eest suurema summa kui oli varem määratud vähestele lõhkujatele. Ukrainas on praegu selgelt näha samasugust väheste organisaatorite poolset tööd, millega rahvamass on kaasa läinud. Õigupoolest on see rahvamass Kiievi mõõtkavas sama palju kui Tallinnas Pronksiöö ajal lõhkujaid. Minu mälu järgi oli neid tuhat, kellest aktiivselt lõhkusid ilmselt paarkümmend. Tallinnas on praegu umbes 420 tuhat inimest aga Kiievist 2,7 miljonit ehk umbes 7 korda rohkem. Viimase aja ülekannetes on kõrva jäänud tänavatel olevate inimeste arvuna 10 tuhat. See vastaks Tallinna mõõtkavas 1,4 tuhande inimese kogunemisele. Võrdluseks tahaksin meenutada ACTA vastast meeleavaldust, kus loeti kokku vist ca 2 tuhat inimest Vabaduse väljakul.

Minu jaoks on hirmutav, et selline väike vähemus (sajad lõhkujad 2,7 miljonilises linnas) võib lõhkumise ja vägivallaga seada ohtu demokraatlike valimiste tulemuse. Janukovitš sai presidendiks ausate valimistega, kus süüdistused tulid ainult kaotajate poolt. Pealegi olid need kaotajad eelnevatel aastatel valitsenud ehk siis nende kaotus oli inimeste hinnang tekkinud olukorrale.

Mina küll ei soovi Ukraina liitumist Euroopa Liiduga, sest seda juhivad tänavatel lõhkunud huligaanid, et mitte öelda lausa kurjategijad. Eestis on juba praegu kehtestatud märksa karmimad inimeste kogunemise ja eneseväljenduse piirangud kui seda tehti Ukrainas, millest sai justkui ettekääne tänavatel protestijatele vägivaldseks muutumiseks.

Samuti on nad valetanud, et huligaanide seas on hukkunuid, lausa 5. Täna siis näidati esimest kirstu, mis oli ka propaganda eesmärgiga. Eriti õõvastav, sest vahetasid selle inimese elu oma vägivalla õigustamise argumendiks.

Ukraina on üsna pooleks lõhenenud riik, kus väike ülekaal on Euroopa Liiduga mitte liituda soovijatel. Meile tehakse propagandat, et see on valik Euroopa ja Venemaa vahel. Minu arvates on see valik Euroopa, Ukraina ja Venemaa vahel. Kusagil ei ole öeldud, et Euroopa Liidu ja Venemaa piir peavad kogu ulatuses kokku puutuma ning nende vahel ei võiks eksisteerida sõltumatud riigid, mis kauplevad mõlema poolega. Mulle meeldib küll Valgevene ja Ukraina iseseisvus, mitte nende allaneelamine Euroopa Liitu. Valikut Venemaa poole eriti pole, sest kes ikka tahaks vaesele kosja minna, ikka võetakse rikkam (parem).

President Viktor Janukovitši pakkumine huligaanide parteidele valitsuses peaministri ja asepeaministri koha võtmiseks on äärmiselt helde pakkumine, mida ilmselt vastu ei võeta. Jäädakse erakorraliste valimiste soovi juurde aga selle tulemus pole sugugi rohkem nende poolt. Kas nad tõesti arvavad, et valijad toetavad valitsuse moodustamisel ja presidendi ametis inimesi, kelle pädevus on siiani olnud kaklemine parlamendis ja pealinnas rahutuste korraldamine, kus on hukkunud inimesi? Mina olen kindlalt veendunud, et ausate valimistega saaks Janukovitš oma koha tagasi. Selle järel muidugi tuleksid uued rahutused ja lõhkumised.

Mida ma ise huligaanide liidrite olukorras teeksin? Kindlasti ei oleks lasknud seda mässuks paisuda, kus ainus nähtav tegevus on rehvide suitsuga linnaõhu reostamine või valitsusasutuste töö häirimine. Ilmselt on neil seal teine kultuuriruum. Teiseks võtaksin kindlasti vastu praeguse pakkumise valitsusse kaasamiseks. Valimistega selleni ei jõutud ja nüüd on selline pakkumine tehtud, mistõttu parem varblane pihus kui tuvi katusel. Just hiljuti sattusin lugema uuringust, et 80% inimesi võttis kindla tulemusega rahalise auhinna (3000 dollari tehingu) ja mitte poole suuremat summat, mille tõenäosus oli 90%.

See näitab, et kindel pakkumine valitsusse kaasamiseks on tänaval lõhkujatele parim valik, sest valimistel võidu saavutamisele ei saa nad loota. Nagu öeldud, siis Kiievis on 2,7 miljonit inimest ja maksimaalselt nägin rahvahulka, mille suuruseks pakuti 100 tuhat inimest. Samuti on rahulikud teised Ukraina linnad, kus on üle 35 miljoni inimese. Need umbes 5 vägivaldset rünnakut teistes linnades on samuti sadade või maksimaalselt tuhandete inimeste vägivald, mitte laialdane allumatus praegusele valitsusele.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga