blogid ja internettinimesed

Kuumus põhjustab interneti modemites ühenduse katkemist

Olin eile ja juba päev varem hädas pidevalt katkenud interneti ühendusega. Arvatavaks põhjuseks pean kuumust, sest mul on toas 30 kraadi ringis. Pärast Elioni modemi kiipidele lisajahutuse paigaldamist ei ole enam katkemisi olnud. Teine võimalus, et kuumenes üle midagi Elioni juures aga seda ma ei saa kontrollida ja pean ka vähem tõenäoliseks.

Kuidas ma siis lahendasin kuumast ilmast tingitud seadme ülekuumenemise ja selle jahutamise probleemi?

Esmalt mõtlesin, et piisab vaid plastmassist korpuse avamisest aga Thomsoni elektroonika õhu käes paljastamine ei toonud muutust. Endiselt toimus teatud tundide tagant katkestusi.

Selle järel otsustasin, et tuleb kasutusele võtta natuke tehnoloogilisemad lahendused. Mul oli 2 Inteli emaplaati varasemast ajast, mida ma tööle ei saanudki ehk töökõlbmatu riistvara (soetushind umbes 2 x 650 ehk 1300 krooni ringis). Nägin siis natuke vaeva tinutuskolviga ja sain sealt pealt kätte 2 kiipide jahutamiseks mõeldud alumiiniumist radiaatorit. Nende servad said ära painutatud või maha saetud ja põhja all olevad 2 vagu ka tasaseks lihvitud. Ühe radiaatoritest pidin ka pooleks tegema, sest modemi kiip oli tema jaoks liiga väike ja läheduses oli teisi elektroonika detaile, mis oleksid segama hakanud. Igatahes oli mul tööaeg kokku nii poole tunni jagu ja tulemus sai siis selline.

Thomson SpeedTouch modem-ruuterile on paigaldatud kiipe jahutavad radiaatorid. Foto Virgo Kruve
Thomson SpeedTouch modem-ruuterile on paigaldatud kiipe jahutavad radiaatorid. Foto Virgo Kruve

Jahutuse radiaatorid on sellel pildil need 2 suurt “ribidega” elementi. Ilma nendeta nägi elektroonika välja selline:

SpeedTouch modemi elektroonika selle tehases tulnud komponentidega. Kiibid ei ole vajanud täiendavat jahutust ka siis kui toas on olnud 23-25 kraadi aga 30 osutus liiga kõrgeks. Foto Virgo Kruve
SpeedTouch modemi elektroonika selle tehases tulnud komponentidega. Kiibid ei ole vajanud täiendavat jahutust ka siis kui toas on olnud 23-25 kraadi aga 30 osutus liiga kõrgeks. Foto Virgo Kruve

Selle jahutuse paigaldamise järel on ühendus muutunud stabiilseks. Praeguseks on see üleval olnud 16 tundi ehk umbes sellest ajast eile õhtul kui tegin viimaseid täiendusi. Nimelt alguses sai proovitud ainult ühe kiibi jahutamist (see ülemine) aga tulemus ei olnud töökindel. Võimalik, et probleem oligi ainult alumise kiibi liigse kuumusega aga ma ei ole sedavõrd ekspert, et teaksin oletada, kummas neist juhtub probleem olema.

Igatahes mina sain endal katkeva interneti ühenduse probleemi lahendatud. Soovitasin ka ühel sõbral, kelle skype pendeldas eile õhtul pidevalt sisse ja välja, et keeraku seade horisontaalsest asendist vertikaalsesse, nii hakkab ka õhk paremini liikuma, ehk siis soojus tõuseb seadmes “ülespoole”. Kes tunneb ennast suurema eksperdina, võib seadmel ka kaane maha keerata, siis on veelgi parem jahutus. Võimalik, et viimase paari aasta seadmed on paremini ehitatud ja neil seda kuumuse muret üldse ei olegi.

Sama asi ülekuumenemise kohta kehtib ka arvutite puhul. Kui toimub arvuti hangumine või eneslik restart, siis tuleb kontrollida, ega seal midagi üle ei kuumene. Näiteks sülearvutitel tuleks põhja ja toetuspinna vahelist õhuvahet suurendada. Näiteks panna tikutopsid põhja alla, et õhk pääses mingilgi moel liikuma. Mitte hoida arvutit süles või voodis, kus pehme pind blokeerib ka õhu juurdepääsu.

Kindlasti peaksin üle rõhutama selle radiaatorite kinnitamise aspekti. Kui Inteli emaplaadil olid selleks spetsiaalsed jalad ja need olid tinutatud kinni teisele poole plaati, siis minu “lisatud” jahutust nii kinnitada ei olnud võimalik. Samuti poleks saanud neid ka liimida, sest mul ei olnud 55+ kraadile sobivat liimi. Isegi nende radiaatorite otsad läksid väga kuumaks, mis siis rääkida veel vahetust kokkupuutest kiibi pinnaga. Nii ma siis otsisingi tavalist villast lõnga, panin selle radiaatorite harude vahelt sik-sakina ja tõmbasin pingesse plaadi äärtes olevatest aukudest läbi sidumisega. Tulemuseks oli, et kumbki radiaator ei nihku oma asukohast, neid surutakse pidevalt vastu kiipi ja mina sain elektroonika kruvida kinni korpuse külge, et ka alumisele osale jääks turvaline õhuvahe ning saaksin selle püstiselt asetada, et radiaatorite jahutus oleks veelgi tõhusam. Nimelt horisontaalselt olles ta jahutab ja üsna hästi aga püstiselt olles hakkab õhk ribade vahelt ka läbi liikuma ja tulemus on veelgi efektiivsem.

PS. seadmes võis tekitada suuremat koormust digi-tv kasutamine, vaid internetis surfates oleks ilmselt kasutus väiksem ning kuumenemine ei oleks probleemiks saanud.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga