inimesedtelevisioon

Digitv on tagasiminek taimeri eelsesse aega

Räägitakse, et asjad arenevad paremuse poole. Mina seda digitv puhul küll ei usu. Varem oli mul võimalik ühte signaali mitme seadmega ja erinevatel aegadel salvestada või vaadata. Nüüd pean igaks otstargeks eraldi seadme ostma ja iga täiendava vaataja eest maksu tasuma. Mis kõige hullem, see uus on veel ära kohitsetud. Ma ei saa saatekava panna nii, et ta lülituks paar minutit enne saate algust sellele kanalile. Tulemuseks on täielik sõltuvus telejaama kella tundmise oskusest. ETV ja välismaised kanalid enamasti peavad sellest kinni aga näiteks eile oli TV6 saatekava järgne uudiste algus nihkes ligi 9 minutit! Samuti oli selleks ajaks kui Elioni Digi-tv lülitus Kanal2 saatele “Reporter” algusest mingi teadmata aeg juba ära olnud ehk lülitumine toimus hilinemisega.

Elioni digitv märgistab ära nii soovitud saate kui ka selle kordused päeva muudel aegadel.
Elioni digitv märgistab ära nii soovitud saate kui ka selle kordused päeva muudel aegadel.

Mis mind aga eriti pahaseks teeb on Elioni uus tarkvara, mille järgi aja määramine ühele saatele toob endaga kaasa kõigile selle nimega saadetele vastava märkme juurde lisamist. See tähendab, et õhtul kell 19 eetris olevad Seitsmesed uudised saavad Elioni tarkvara järgi käsu ka hommikustele kordustele lülitumiseks. See võib tähendada, et rikutakse ära mõne teise kanali peale lülitumine. Samamoodi pannes mällu lülitumise kell 21 algavatele “Aktuaalse Kaamera” uudistele, saavad vastava märkme külge ka igal teisel päeval kell 17 ja kell 19 olevad saated. Isegi dokumentaalsaade “Aktuaalne Kaamera 55” on märgistatud, kuigi see pole uudised! Täielik kiusamine.

Analoogtelevisiooni korral sellist asja ei olnud, et programm oleks hakanud omast tarkusest midagi tegema. Nendel seadmetel valisid kanali, ütlesid kellaaja minutilise alguse ja lõpuga ning määrasid, kas tegemist oli ühel päeval, teatud päevadel või igal päeval toimuva salvestamise/vaatamisega.

Neist DVB-T ehk antenniga vaatamise digiboksidest pole ma samuti paremal arvamusel. Need on enamasti ainult vaatamiseks ja ainult vähestel mudelitel on salvestamise võimalus. See tähendab, et pead omale huvi pakkuva jaoks olema kogu aeg näpp nupul teleka ees. Võib-olla ma tahaks õhtupooliku võtta vabaks ja mitte uudiseid otse jälgida ja tahaksin seda teha mõnel teisel ajal? Sellist võimalust ei pakuta, kuigi analoog-tv ajal oli VHS ja DVD salvestajate abil see võimalik.

Mis on sellise vaatajale takistuste tekitamise tulemused? Esialgu ma veel pean võitlust Elioni digitv taimeriga ja üritan jälgida, millistele kanalitele ta ennast sätib. Kui ma sellest aga tüdinen, siis kindlasti ei hakka ma seda otse vaatama. Pigem jätan vaatamata. Järele mõeldes võin enda harjumuste põhjal järeldada, et peale uudiste ma sisuliselt midagi muud ei vaatagi. Ei mingit sporti, eestikeelseid seriaale või meelelahutust. Ainult õhtused uudised ja need ka enamasti tagantjärgi ja korraga, et vahepealsed igavamad kohad kiiremini edasi kerida.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga