Reformierakond kehtestab autode kiirusmaksu!

Aktsiisi Ansip, Android Ansip, automaksu Ansip - kõik on üks isik!
Aktsiisi Ansip, Android Ansip, automaksu Ansip - kõik on üks isik!

Eile oli kurb päev kõigi autot omavate maksumaksjate jaoks, sest Riigikogus tegi Reformierakonna liige Erik Salumäe ettepaneku automaatsete kiiruskontrolli kaamerate paigutamisest maanteede äärde. Hinnanguliselt on sellega võimalik trahvidest koguda 360 miljonit aastas. See teeb miljon krooni päevas!

Aivar Riisalu arvutuse järgi tähendab see igale juhilube omavale inimesele 2009. aastal keskmiselt umbes 720 kroonist lisamaksu.

Aivar Riisalu (Keskerakond)
Mind tõeliselt erutab selle seaduse üks punkt või selles mõttes teie väide, et 360 miljonit krooni lisaraha eelarvesse peaksid need kaamerad sisse tooma. See teeb 720 kroon iga Eestis juhiluba omava inimese kohta aastas. Kas te ei leia, et oma rahva sellisel moel kuritegelikult risti löömine ja sellise küünilise rahanumbri sissekirjutamine igasugustesse arvutustesse on kuritegelik?

Erik Salumäe (Reformierakond)
Siis võib öelda, et kogu eelarveprotsess võib mingis mõttes olla kuritegelik, kui plaanitakse mingisuguseid tulusid.

Aivar Riisalu
Vastake mu küsimusele, kas süüdistada iga eestlast või kohustada iga eestlast aasta jooksul maksma 720 krooni liiklustrahvi, on teie meelest normaalne?

Erik Salumäe
Kõigil oleks hea meel, kui see summa ei oleks nii suur.

Riigikogu stenogramm

Mida me siit teada saime? Reformierakonna liikmel Erik Salumäel oleks hea meel kui juhiloa omanikud peaksid maksma aastas keskmiselt vähem kui 720 krooni kiirusmaksu. Kui peaks minema aga nii, et juhid muutuvad liikluseeskirja järgivaks või peaksid teeolud langema sedavõrd, et üle 60 km/h polegi võimalik sõita, siis jääb seda maksu aasta lõpus ju jällegi plaanitust vähem laekuma. Kust siis täiendav koormis ühiskonnale kehtestatakse?

Kuigi formaalselt pole tegemist maksuga ja neid lubas Reformierakond mitte juurde kehtestada või ka tõsta, siis seda lubadust on murtud juba eelmisel aastal: kütuse, alkoholi ja tubaka aktsiiside ennaktempos tõstmine ELiidu nõutavale tasemele jõudmiseks.

Tuleb märkida, et Eesti raadio kella 15.00 uudised ei suutnud ka öelda, et ettekandja oli valitsusliidu esindaja ja reformierakonnast. Eraldi märgiti aga ära ühe Narva ametniku korruptsioonisüüdistuse puhul tema erakondlik kuuluvus. Kuidas see ERR kõlaski? Oli see äkki Eesti Reformierakonna Ringhääling, mida juhib samast parteist formaalselt lahkunud, kuid hingesopini ustav Margus Allikma?

[polldaddy poll=1099283]

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga