majandus

Majanduste mustad rekordid

Eile tuli teade, et Hispaaniast sai Euroopa Liidus neljas riik, kus majandus on languses. Eespool peaks olema Iirimaa, Saksamaa ja …

Hansapanga analüütikud usuvad selleks aastaks Eestile aga 7 protsendilist majanduslangust. Möödunud aastal arvati 2 protsendilist kasvu. Vahe seega 9 protsenti.

Teen ettepaneku, et pankade analüütikud ei vaataks mitte Statistikaameti andmeid ega loeks Rahandusministeeriumi ja Stenbocki maja pressiteateid (vähemalt ei võtaks neid tõsiselt) ning suhtleksid rohkem tegelike tootjatega (eksportijatega kui selliseid on ikkagi kusagil) ja kauplejatega (tarbe- ja toidukauba müüjatega). Või siis küsiksid oma lasteaias käivate laste käest, mida väiksed lapsed omavahel räägivad. Mulle meenub, et USA presidendi valimiste eel oli üheks ennustuse meetodiks justnimelt lasteias käivate laste arvamuste järgi võitja selgitamine. Väidetavalt ka üsna edukalt. Väiksed lapsed nimelt kuulasid kodus, kumma partei poolt nende vanemad võiksid hääletada ja piisava arvu vastuste puhul oligi võimalik tulemust prognoosida.

Ma tean, et üheks teiseks USA valimiste ennustamise meetodiks oli ka söögikohtades kandidaadi piltidega kohvitopside kasutamine. Arvati, et mida rohkem neist ühte võetakse, seda suuremad on tema võidu võimalused. Eesti majanduse puhul peaks siis uurima supiköökides välja jagatava toiduportsjonite arvu.

Loe lisaks EPL:

Swedbank ennustab Eestile kuni 8-protsendist majanduslangust

Söögikohad mälestavad möödunud imelisi aegu

One thought on “Majanduste mustad rekordid

  • Meil ei tegeleta avalikult prognoosidega, vaid pea liivas soovunelmate presenteerimisega, mida aeg-ajalt, kui järjekordne jalahoop sinnsamusesse on tabanud, reaalelule lähemale korrigeeritakse.

    Reply

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga