blogid ja internett

Reklaamitulu vähenemine tegi Postimehe ja Delfi tigedaks

Eesti majandus kihutab järjest kiirenevas tempos mäest alla ja selle kõige peale tegelevad Postimees, Kanal 2 ja nüüd ka Delfi oma piltide jaoks korrektse viitamise eest võitlemisega. Juhtisin varem tähelepanu, et Mihkelsoni piltide autorlusest ei huvituta. Nüüd võeti Tallinna linnapea järel ka pealinna koduleht ette. Tundub, et Reformikad kavandavad taaskord pronksmehe liigutamist Tallinnast ja toovad Tartust selle vähetuntud linnapea parematesse tingimustesse tuntust koguma.

Minu jaoks on selline autoluse eest võitlemine seletatav kahe asjaga:

1) Keskerakonna peksmiseks (Savisaare blogi ja Tallinna koduleht) pole käesoleval hetkel enam paremat (korruptsiooni)malakat võtta ja valitsusparteide raskustelt tuleb tähelepanu kuidagi kõrvale juhtida. Olukorras, kus eestis on 75 000 töötut inimest, kelle igapäevane toimetulek on minimaalsete sissetulekute pärast täiesti muserdav, tegeleb meedia elektroonilise faili juurde sobiva nime saamisega. Täielik pseudotemaatika!

2) Ajakirjanduse tulud reklaamist on sedavõrd vähenenud, et nüüd ei kohkuta tagasi ka Savisaare kasutatud piltide pealt raha küsimast. Varem ei avaldatud tema artikleid ja ta pidi reklaame ostma. Nüüd tahetakse tema käest aga iga sent välja nõuda, sest näe Tallinna linna eelarvet pole vaja igal poolaastal 8-9 protsenti kärpida.

Öeldakse, et raha ei haise ja Savisaarelt tulnud pildiraha on nähtavasti abiks. Muideks, ütlus “raha ei haise” tuli mingi Rooma keisri suust, kes tegi uuenduse ja hakkas varem tasuta olnud linna wc-de eest raha küsima.

Lisaks ei ole Ekspressi Grupp sugugi puhas linna kodulehtedelt piltide võtmisest. Näiteks Pärnu linna lehelt võeti küll minu pilt ja hoiti sellega kokku tasulise fotopanga raha. Ma ei ole kade ega pahane, sest kuigi tasuta siis vähemalt korrektselt on viidatud. Pealegi olen rõõmus kui minu tehtud piltidest säilib koopiaid võimalikult rohkemates kohtades (mis sest, et tasuta). See on omamoodi tunnustus, et asi on olnud väärt kopeerimist ja paljundamist. Pealegi teades kaasaja infoühiskonna väga kiiret info kasvamise mahtu ja seda kärpivaid kõvaketaste riknemisi, siis 50 aasta pärast oleks tore kasvõi 10 % piltide säilimine.

Mina ise ei pildista kasumi teenimiseks, vaid hetke jäädvustamiseks. Seetõttu ei mõista ka neid, kes tahavad iga pildi pealt raha teenida. Seda ka siis kui kasutamisega pole tulu teenitud!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga