Ajalehed ikalduvad: Linnaleht kaob tänavalt

Kuulasin Kuku raadiost, et alates sellest reedest ei saa enam Tallinna kesklinnas Linnaleht kasutada oma harjumuspäraseid levikohti: ühistranspordi peatustes olevaid korve. 3 aastane leping oli lõppemas ja uued tingimused Ekspress Grupile ei sobinud.

Jäi mulje, et loobumine oli aiendatud linnavalitsuse soovist lehe vabadel päevadel sinna oma trükiseid asetada. Tegelikult aga kahtlustan mina siin majandusliku olukorra halvenemise tulemusel kärpimist ootava projekti kulude vähendamist, sest levikohtade kahanedes on vaja ka vähem paberit trükkida. Pealegi teame kõik, et reklaamiturg on meeletult vähenenud ja seda ka suurtel kontsernidel. Sellel aastal on turult kadunud Kalevi ajakirjad, ajaleht Pärnu Börs (Pärnu linnas kuulutuste leht) ja sellest nädalast siis Vesti Dnja (oli pinnuks silmas kolmikliidu valitsusele).

Ajalehe Linnaleht esikaas 10. aprillist 2009. Varsti ongi see leht lugejate eest trellide taha pandud ja keegi ei tea kust seda leida. Foto Virgo Kruve
Ajalehe Linnaleht esikaas 10. aprillist 2009. Varsti ongi see leht lugejate eest trellide taha pandud ja keegi ei tea kust seda leida. Foto Virgo Kruve

Peatoimetaja Tiina Kangro läks isegi sellise demagoogiani, et tõi näite muidu punast logo kandvate levikastide peale näiteks mõne sinise logo kleepimisest mõneks päevas nädalas või siis olukorrani, kus inimene küünitab käe Linnalehe järele ja oo-oooo õudust, ta leiab sealt hoopis linnapea sõnumit kandva (valimiste teemalise) trükise. Ma saan sellest nii aru, et peatoimetaja näeks heal meelel parteide sõnumeid trükituna raha eest ostetud reklaampinnal ja tasuta konkurentsi tuleb igati tagasi peksta. Ei saa ju ometigi lubada, et kui parteid on omandanud võimekuse ise lehti kirjastada, siis lasta need ka tasuta inimeste silma alla sattuda, sest äkki neile hakkavad need veel meeldima!

Lisan juurde, et möödunud aastal kirjastas Ekspress Grupp ka Tallinna ajalehti Pealinn ja Stolitsa ega ütelnud ära umbes 3 miljonist kroonist maksumaksja rahast. Kuigi lehe sisu võib haisede propaganda järgi, on see ikka abiks majanduskriisi aegadel ja eriti üle pea ennast võlgadesse mässinud Ekspress Grupil.

Eile tuli ka Päevalehes teade, et mingi reklaamifirma tühistas Keskerakonna reklaami näitamise broneeringu. Ma ei saanudki aru, kas tegemist oligi näiteks Keskerakonna poolt isegi raha eest ostetud sõnumist keeldumisega ehk tsenseerimisega, et nad ometigi ei ütleks praeguse valitsuse kohta midagi tõest välja või oli seal taga ka mingi majanduslik põhjendus. See oleks siis viimastel päevadel juba teine juhus kus majandusraskused aetakse Keskerakonna süük. Siis jääb majanduskriisi selgitamine klikimeediale ja õukonna ajalehtedele, et muidu rebeneb uduloor liiasti ja 101 paljast peput vaatavad sealt vastu või midagi sama hirmsat.

Hetkel on Linnalehe saadavuse nimekiri aadressil http://www.linnaleht.ee/?page=21

kuid üsna peatselt kaovad sealt järgnevad aadressid:

Tallinna Linnalehe levikohad tänavatel

J. Poska bussipeatus Kadriorus
Inglise Kolledži ees, Estonia pst 10
Mere pst 1 maja ees
Postimaja treppide ees Hobujaama tänava bussipeatuses
Kaubamaja tänava trollipeatuses
Kaubamaja sissepääsu ees Kaubamaja tänaval
Teatriväljakul Estonia puiestee trollipeatuses
Teatriväljakul Estonia bussipeatus Lembitu tänava suunal
Tõnismäe bussipeatuses, Pärnu mnt 41
Kreutzwaldi trammipeatuses, Narva mnt 25
Gonsiori bussipeatuses, Gonsiori 5
Maneezhi bussipeatus Kannikese kaupluse taga

Trammides
Liinid
3 (Tondi-Kadriorg)
4 (Tondi-Ülemiste)

Trollides (madalapõhjalised “Solaris” trollid)
Liinid
1 (Mustamäe-Kaubamaja)
2 (Mustamäe-Estonia)
3 (Mustamäe-Balti jaam)
5 (Mustamäe-Kaubamaja)

Alles jäävad mitmed erinevad kaubanduskeskused.

Kokkuvõttes on see hea praegusele linnavalitsusele, et tasuta jagatava Linnalehe kättesaadavus Tallinnas kahaneb, sest selle tühiku katavad kiiresti Pealinn ja Stolitsa ning linnaosade ajalehed. Pealegi on Linnaleht oma leivaise (Hans H Luige) kombel Keskerakonna suhtes kriitiline ja viljeleb pigem KAPO Teataja ehk Eesti Päevalehe maneere.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga