Võltsitud Tähismaade blogi on originaalist loetavam

Eesti blogide loetavuse ja populaarsuse kohta edetabelit pidav blog.tr.ee tabelis on toimunud huvitav areng. Esmakordselt on TOP 100 parima blogi etteotsa tõusnud Inno ja Irja blogi sissekannete koopia. Nende originaal kohvik on vajunud 8 kohale.

Eesti TOP 100 blogide loetavuse tipp, kus I&I koopia on originaalist 7 kohta kõrgemal.
Eesti TOP 100 blogide loetavuse tipp, kus I&I koopia on originaalist 7 kohta kõrgemal.

Minul tekkib nüüd küsimus, et kes tagab koopia 100 % vastavuse originaalile? Äkki toimub seal vahel mingisugune toimetamine või redigeerimine? Kui soovite, siis kasvõi ajaloo võltsimine, et pannakse omaloomingut vahele. Pärast saame midagi koguteose laadset, kus pole enam võimalik eristada koopiaid I&I blogist ning toimetaja lisatud asju.

Taoline “jaga ja eksita lugejat” käitumine võib täiesti vabalt viia olukorrani, kus Andmekaitseinspektsioon ei peagi blogi populaarsuse ja loetavuse vastu oma juhtoinastelt tulnud käskude kohaselt võitlema, vaid loetavus jagub kahe-kolme võimaliku aadressi vahel ära ja lõpuks hakkab vähenema. Poliitikas on see tuntud ka jaga ja valitse põhimõttena, kus kõige ohtlikumaks on üks tugev vastane ja selle tõttu hoitakse osapooli üksteisega konkureerivate ja väikeste valdusaladega.

One thought on “Võltsitud Tähismaade blogi on originaalist loetavam

 • 1. juuni 2009 at 19:43
  Permalink

  Need kloonblogi postitused on blog.tr.ee uute postituste tulbas alati veidi eespool, st. paistavad uuemad. Ilmselt siis inimesed kipuvad neid linke rohkem klikkima.

  Lisaks lugejate eksitamisele eksitab kloonblogi ka Googlet, kes võib hakata mõlemat blogi pidama mingi kolmanda saidi peegliks või halvemal juhul isegi spämmiks ja tagajärjena mõlemad blogid oma otsingutulemuste hulgast eemaldada.

  Ja tõesti, kes garanteerib, et kloonblogi tegijad (selle saidi taga ei saa olla ainult üks inimene, blogi reageerib selleks I&I blogi muudatustele liiga kiiresti) ei pane üles veel 30 samasugust saiti ja ei hakka nendes postitusi suvaliselt toimetama/eemaldama/lisama. Lõpuks ei saa tavainimene üldse aru et mis on õige ja mis vale. Tavaliselt ajaleheartiklid I&I blogist kirjutades õiget linki ei pane, aga kui inimene Googlest otsima hakkab, võib ta tõenäolisemalt sattuda mõnele neist peegelblogidest ja hakkabki seda õigeks blogiks pidama.

  Reply

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga