Vikerraadio: diktor hakkas Gaza uudise peale lämbuma

Üsna kurb oli kuulata eile kell 10.00 Vikerraadio eetris juhtunut. Marta Beril Krauberg luges ära 2 esimest uudist aga kolmas, mis rääkis Iisraeli armee toime pandud kuritegudest aastavahetuse Gaza rünnakus, jäi talle kurku kinni. Kurb oli kuulata läbi pingutuste ilmateate lugemist ja sinna vahele kõõksumist.

Aga kuulake ise.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=RPAhWfKWpYY]

Loodetavasti ei juhtunud midagi tõsisest. Tavaliselt on samad diktorid lugenud uudiseid ka kell 11.00 aga eile oli neid lugemas Uku Toom. Järgnevalt tekst Eesti Päevalehest analoogsel teemal:

Iisraeli sõdurid on tunnistanud keelatud sõjapidamisviiside kasutamist aastavahetuse paiku peetud sõjalises operatsioonis Gaza sektoris, kuid juudiriik eitab rahvusvaheliste konventsioonide rikkumist.
Sõdurite sõnul kästi neil avada tuli hoonete ja isikute pihta vähimagi kahtluse korral, kirjutas BBC. Samuti kasutasid Iisraeli sõdurid oma võitluskaaslaste poolt moodustatud kampaaniagrupi Vaikuse Purustamine andmetel aegajalt tsiviilisikuid inimkilbina, kui siseneti mõnda hoonesse, kus arvati paiknevat Hamasi varitsust.
“Iisraeli ühiskonda ja selle liidreid on vaja kutsuda üles kainenemisele ja meie tegevuse tagajärgede uuele uurimisele,” teatas kampaaniagrupp oma raportis.
Tunnistajate väitel olid neile antud korraldused ebaselged, mistõttu sõdurite jaoks polnud oluline mitte niivõrd tsiviilelanike turvalisus, vaid oma julgeolek, vahendas Reuters.

“Kui sa pole kindel, siis tapa,” kirjeldas üks tunnistajatest talle antud korraldusi.
“Linnalahingus on igaüks sinu vaenlane,” väitis teine. “Süütuid inimesi pole.”

Iisrael rikkus konventsioone

Iisraeli armee purustas avaldatud raporti järgi Gaza sektoris ilma olulise vajaduseta hulga hooneid, põhjendades seda hoonete all asuvate tõenäoliste tunnelite hävitamisega. Eelkõige puhastati sel viisil piirilähedasi alasid, et nii teha hilisemate sõjaliste operatsioonide läbiviimine lihtsamaks.
Sõdurid tulistasid veemahuteid, kuigi piirkonnas valitseb puhta joogivee puudus.
Mitmed Iisraeli üksused käitusid raporti järgi ülimalt agressiivselt, samuti esines palestiinlaste varaga ümberkäimisel vandalismi.
Sõjapidamispiirkonnas kasutati sõdurite väitel valge fosfori pomme, mis on rahvusvaheliste konventsioonide alusel keelatud.

Sõjas hukkus pea 1000 tsiviilisikut
Detsembri lõpus alustas Iisrael pärast palestiinlaste rünnakuid ulatuslikku lahingutegevust Gaza sektoris, mille tõttu hukkus 1417 palestiinlast, kellest 926 olid tsiviilisikud. Surma sai ka kolmteist Iisraeli kodanikku.
ÜRO väitel kahjustati sõjategevuse käigus 50 000 elumaja, 800 tööstushoonet, 200 koolimaja, 39 mošeed ja kaht kirikut.
1980. aastal vastu võetud Genfi konventsioon keelab valge fosfori pommide kasutamise, kuid jaanuaris hakkas rahvusvahelistes uudistekanalites liikuma info selle kohta, et Iisrael kasutas Gaza operatsioonil tsiviilelanikkonnaga asustatud piirkondades valge fosfori pomme.
15. juuli 2009 http://www.epl.ee/artikkel/473492

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga