inimesedmajandus

Elektripirni maffia tungib tarbija rahakotti

Sellel sügisel lõpetatakse Euroopa Liidus 100 W ja suuremate hõõgniidiga elektripirnide tootmine ja müük. EPL-is kutsutakse täna ülesse tehtud otsuse üle veel arutlema. Kas säästupirn oleks õigustatud alternatiiv, sest on ta ju 20 korda kallim, lühema elueaga ning piiravate kasutustingimustega (ei kannata lühikesi põlemise tsükleid, vajab uusi pirnipesasid)?

Ma olen kindel, et selle tarbija jaoks kahjuliku otsuse surusid loodushoiu ettekäändel peale just nimelt uute “säästu” pirnide tootjad. Kuid seejuures on ka nimi säästu eksitav, sest kuigi väiksema voolutarbega, annavad need ka teistsugust värvusega valgust ja pole sugugi nii valgustavad kui ollakse harjunud.

Teema väärib kindlasti pikemat lahtikirjutamist aga hetkel ei ole mul selleks mahti.

Paneme lõpetuseks viite sellele EPL-i loole ja pildi hõõglambiga elektripirnist, millel on veel tänapäevalgi moodne kuju aga ometigi pärineb see aastast 1962 (aprill kui täpne olla).

220 V hõõgniidiga elektripirn. Foto Virgo Kruve
220 V hõõgniidiga elektripirn, mis on toodetud 1962. aasta aprillis. Säästupirnide tootmine sai laiemalt alguse vaid paar aastat tagasi. Ometigi tahetakse ajalugu ja läbi proovitud tehnoloogia hüljata ning inimeste kodudesse tuua elavhõbedat kasutavad säästupirnid. Foto Virgo Kruve

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga