blogid ja internettinimesed

Anu Saagim ja 33 minutit usu jutlust

Anu Saagim võttis siis tänases kristlastele suunatud ajupesu saates “Kirikuelu” omaks Pühavaimu kirikus Madonna kontserdi järgse peo korraldamise. Ta rääkis rohkem kui 33 minutit oma usust, sellest peost ja soovilooks mängiti Faithless´i “God is a DJ”.

Kui te nüüd üllatute, et ma juhtusin taolise saate peale, siis teadke, et ma jälgin ka pühapäeval ETV peal olevat ajupesu pooltundi nimega “Ajalik ja ajatu,” sest pimeduses kobajaid on naljakas kuulata ning vaadata.

Kuid tulles tagasi tänase saate juurde, siis sellist egostriptiisi ja kõkutamist pole juba tükil ajal kuulnud. Isegi mitte Saagimi suust, kes pole elusees pihil käinud ja isegi vaatamata oma ingliga t-särgile kardab sattuvat pigem põrgusse (kui see peaks eksisteerima) kui paradiisi.

Mulle jäi arusaamatuks selle saate taoline teemakäsitlus. Kas sellega üritati vaigistada judeo-kristliku ajupesu püsikuulajaid? Anu rõhutas, et midagi ebasündsat ei tehtud, keegi DJ puldist tagapool ehk altarile lähemal ei käinud, alkoholiga keegi ei liialdanud, ringi aelemist ei toimunud, fotosid ja videosid ei tehtud, ainsa pildistaja aparaadi viskas Anu ise vastu seina ja mitte Pühavaimu kiriku oma vastu puruks, ta ise oli üldsegi kaine tollel õhtul ja kokkuvõttes ei saa aru, miks inimesed ei julge seal käimisest rääkida ja jutustavad hoopis need, keda ei olnud kutsutudki ja kes teavad sellest vaid kolmandate inimeste vahendusel. Oma usu kohta rääkides jäi mulle kõrvu, et see koosneb tal õigeusu “üle võlli” kaunistustega kirikute paremaks pidamisest luterlikest kirikutest, kus olevat laibahais (jah, kirikutesse maeti eliiti ja see keelustati alles 18. sajandil) ja liialt palju võltsi lömitamist. Isegi valjema rääkimise või naermise peale vaadatavat viltu. Kuid sinna juurde jäi mulle kõrvu sõna kabala. Teatavasti on ka Madonna kabala usuline. Kahjuks luteri kiriku doktriine käsitlevad ja maksumaksja tasutud saated ETV-s (Ajalik ja ajatu) või Vikerraadios (Kirikuelu) ega igahommikused palvused (tööpäeviti 6.30, nädalavahetusel 7.30) teisi usundeid ei käsitle ja nii ei oskagi ma arvata, mille poolest kabala võiks erineda näiteks judaismist või kristlusest (jeesust nimetatakse Luuka evangeeeliumis ka rabiks ehk juudi vaimulikuks) ning olla hoopis sarnane äkki islamile, milles peetakse ka lugu kõigist juutidele tuntud prohvetitest (Mooses, Noa ja kõik need teised juudid, keda ka evangeeliumites käsitletakse sh Jeesus Kristus).

Aga kuulake parem ise kui teil on kõrvad ja saate aru inimkeelest:

http://vikerraadio.err.ee/helid?main_id=1192881

Ma ei tea kas selle salvestuse lõpus on ka Anu Saagimi soovilugu aga raadioeetris lõppes Anu 33+ minutit egostriptiisi Faithless´i looga “God is a DJ” mis oli kindlasti ka Pühavaimu kirikus toimunud peo läbiv teema. Milleks muidu siis dj pult oli altare ees?

Asjast kirjutas ka Delfi aga loomulikult ilma viiteta saate kuulamiseks.

Meenutades möödunud Õllesummeri sündmust ja Anu Saagimi üle naba tõusnud seelikusaba, siis head tuulutamist tallegi. Kasvõi kirikus tantsides.

080710_anu_saagim_artikkel_soomes

2 thoughts on “Anu Saagim ja 33 minutit usu jutlust

  • ehhee, sattusin ka juhuse läbi seda saadet kuskil poole pealt kuulama. huvitav on see, et Anu suutis arvatavasti enamuse inimestest, kes saadet kuulasid, arvamusele panna, et see tegu oli isegi sünnis või vähemalt mitte hukkamõistu väärt – musta valgeks rääkimise oskus on tal tõesti suurepärane. ometigi juhiksin tähelepanu katkendile, kus ta räägib fotode tegemise keelamisest peol, quote: “kartsin, et läheb tohutuks mürgliks ja libiseb asi käest ning on jube piinlik pärast” khmmm… minu arvates rikkus see lause ju hetkega kogu ta pika armsa loo sellest, kuidas midagi ebasündsat ei tehtud, alkoholiga ei liialdatud ja ringi ei aeletud. nimelt, järelikult oli see vaid õnne asi, et nii ei juhtunud – Anu ise oli arvanud/oodanud just vastupidist ja SEEtõttu keelanudki ära kaamerad. kas ta hääles lausa mingi kerge pettumusenoot ei kõlanud, et ta pidu niimoodi ebaõnnestus?

    Reply
  • Kui ma hakkan järele mõtlema, siis mulle tundub selline käsitlus (pidu kirikus, seda näidet on vist toonud Meelis Süld, kus saksamaal tehti kloostris ka rave pidu) kaks nädalat pärast sündmust justkui kunstliku reklaamkampaania osana. Mis võis selle eesmärkideks olla? Ennekõike Anu tähelepanu vajadus (ta ju rõhutas oma usku, et pole ateist ja kõik jäi siivsuse piiridesse) kuid omajagu tähelepanu ja reklaami sai sellest ka kirik. Kuni selleni välja, et hakkavad jälle kätt maksumaksja rahakotti (loe: riigieelarvesse) ajama, et saada oma surnute kummardamise ja veini jootmise majadele täiendavat toetust, mida seekord siis põhjendatakse kultuuripärandi parema säilitamisega.
    Inimeste kultuur on läbi aegade olnud muutuv. Kui seda ei oleks, siis elaksime endiselt püstkojas ja käiksime nahkriietes. Õnneks on aja jooksul toimunud avastusi õpitud inimeste heaolu jaoks paremini kasutama.
    Ma ütleks, et ka kristlastel oleks aeg avada silmad ja leppida teadmisega, et pärast semiidi suguharude kirjarullide järgi elamist anti 6 sajandit hiljem inimkonnale hoopis täielikum jumalasõna tekst ja selle järgi elades võiks viimse kohtupäeva ja ülestõusmise ootamine olla tõelisem. See on arvuti analoogiat kasutades kui Windows 2000 vahetada hoopis uuema ja täiuslikuma XP või Vista tarkvara vastu. Kuigi nii vana kui uus teevad sarnaseid tööprotsesse (teekond jumala riiki), on uuematel täiendusi ja vana versiooni parandusi.
    See polnud üleskutse piiblit peldikupotist alla lasta, vaid lihtsalt soovitus ainujumala poole kummardamiseks võtta täiendatud ja parandatud versioon sellest.

    Reply

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga