blogid ja internettinimesed

Provokaator Juku EPL-i ja Ekspress Gruppi ei päästa

Ma lugesin eile Eesti Päevalehe interneti versiooni ja avastasin oma õuduseks, et seal võtab aktiivselt sõna Juku-Kalle Raid. Mina küll ei taha tema järel oma arvamust avaldada. Ta loob lugejas madalalaubalise eelhäälestuse ja blokeerib ligipääsu järgnevate arvamuste mõistmisele. Neid loetakse sellest esimesest tekkinud kallutatusega.

Seega on tänase päeva positiivne programm selline, et ma ei kirjuta EPL-i ühtegi arvamust kui seal on eelnevalt sõna võtnud Juku-Kalle Raid. Ma kahjuks ei saa takistada temal minu arvamust kommenteerimast aga ma loodan, et ta ei tee seda.

Küsimus ei ole mitte selles, et minu jaoks on tema vaated poliitilise spektri vastaspoolel, vaid nende väljendaja on lahmiva ja üldistava suhtumisega kogu tema jaoks ebameeldiva erakonna suhtes. Jah, ka mina olen konservatiivide ja liberaalide kohta halvasti öelnud aga ma olen üritanud seda teha ikkagi isikute tegude põhiselt, mitte toonud mängu vaid asjaolu, et ta on seal erakonnas ja selle tõttu ta juba eelduste poolest on üks või teine. Ma arvan, et vaimselt keskpärase inimese tunnebki selle järgi ära, et ta ei suuda metsa sees näha erinevaid puid ja eristada nende erinevaid liike. Minu jaoks on Juku üks sellistest.

Sellele EPL-i boikoti mõttele jõudsin ma artikli Keskerakond hakkas propagandat tegema ja kommentaaride juures, kus pidin ka arvamuse välja ütlema.

Juku-Kalle Raid 20. aprill 2010 09:37 vasta
Puutini võimupartei kohalik filiaal – see on meie Keskerakond ja see erakond tegeleb uuesti pööbli mõjutamisega. Sedapuhku on puuhalgude, beibede ja mädanevate kartulite asemel võetud ette pilt ühest järjekorrast, reisisaatjate kokkutulekust Lauluväljakul.
Samas on Savisaare valijad enamasti kirjaoskamatud ning sõnumist aru ei saa, enamus neist ei saa järgmisel kevadel ka valida, kuna neil pole kodakondsust.
Ometi on Savisaarlastel üks unistus. Vaimsete tiblade ja lihtsalt lollide inimeste häältega saab Edgar võimule ja annab teatepulga üle Puutinile. Siis pole enam üldse vaja ise mõelda.

RAUL RAUDSEPP 20. aprill 2010 18:08 vasta
See, millega kesikkond tegelema asus, algab küll p-tähega, aga propaganda pole see mitte….

VIRGO KRUVE 21. aprill 2010 02:41 vasta
Ma kuulasin just tund tagasi kuidas Juku-Kalle Raid´i ETV saate Batareja korduses purssis Sergeiga vene keelt ja nüüd selline seisukoht Venemaa suunal jätab küll silmakirjaliku mulje. Kas Washingtonile on ennast parem maha müüa, nii nagu Tony Massei alias Antonio Angotti abil seda proovis laarikute punt?
Ja jälle ei saanud ilma selle S. nimeta, pidi kohe ära mainima, et r… refleksiga isikud saaksid aktiveeruda. Uskumatu küll aga sellised suudavad isegi 13 sõnalise põimlause kirja panna. Ma miskipärast eeldasin, et need Moskvale maha müümisse uskujad pole rohkemaks võimelised kui lihtlauseteks. Eksisin, oh mind sinisilmset. Ilmselt nende ajalugu algab ka 1992. aastaga ning nad ei mäleta, kes oli siis peaminister kui Eesti iseseisvus taastati ja erinevalt Lätist ning Leedust ilma ühegi inimese verd valamata.
Teema kohta nii palju, et propagandat teevad kõik, kellel on mingisugunegi oma seisukoht poliitikas. Ilma selleta ei ole poliitikas võimalik tegutseda. Ainus vahe on selles, et riigi juhtoinad teevad seda maksumaksja raha eest kordades suuremas ulatuses. Jaanuaris käis Terevisioonis külas lausa 4 ministrit ja 4 koalitsiooni Riigikogu liiget. Nemad tegid ka propagandat, isegi tõhusamalt, paljusõnalisemalt.

TOIVO KIRSMAN 21. aprill 2010 08:14 vasta
Mul on selline nägemus, et kui Savisaar saab võimule, siis pannakse eriti suured kirjaoskajad liinitöölisteks.
Ma hakkangi juba varsti pensile jääma.

Tuleb muidugi tunnistada, et Juku on tekitanud reageeringuid ja enam ei ole artiklite kohta 0 kommentaari, vaid üsna sageli vähemalt 1 aga mina küll ei taha olla see pavlovi eksperimendis osaleja, et hakkan reageerima Juku provokatiivsetele väljaütlemistele (seejuures loen, et olen pööbel). Rumala inimesega ei ole võimalik dialoogi pidada, sest ta karjub sinust lihtsalt üle. Mis sa seal siis argumenteerid kui ta kohe alguses lajatab lauaga või pesapalli kuriga kõigile oponentidele (erakondliku tausta järgi) solidaarselt piki pead.

Mida sellest EPL-i nädala arvaja juurutamisest siis arvata? Ilmselt tahetakse päästa lehe loetavust ja reklaamklikkide arvu ning panna inimesi ka kommentaaride lingile klikkima (sa ei tea kunagi, kas see 1 arvamus on Kes-Kusi* toimetusest). Ilmselt on selleks valitud isikud ka omale sõbralikest ringkondadest ehk siis konservatiivide seast. Kuna Juku ei ole parteis, siis ei saa teda ka parteiliste arvamustega siduda aga samas on tema seisukohad piisavalt teada, et mingile osale lugejatest mõjuks ta punase rätikuna. Sellise rätikuna, mis paneks kommenteerijaks registreeruma ja siis vastu vaidlema. Vähemalt selline on teooria. Praktiline elu on aga minu arvates selline, et EPL-is käib sõpruskonna sisene vaidlus ehk konservatiivid omavahel kirjutavad üksteisele artikleid ja siis teised konservatiivid kommenteerivad neid. Tõsi, vahelduseks ilmub ka vasakpoolseid arvamusi aga need ongi justkui herilasepesa torkimine ehk midagi edasiviivat neist ei tule ja materdatakse lihtsalt maha ilma mingi aruteluta (arvamused autori isiku kohta).

Ma olen viimasel ajal arendanud enda jaoks mõtet, et äkki on Ekspress Grupp (Ekspress, Delfi, Maaleht, EPL, Printall. Varem Ekspress Hotline, müüdi aprillis 2009 ja Rahva Raamat, müüdi veebruaris 2010. 33 miljoni eest) ja sellest alles jäänud firmade majandusnäitajate halvenemine seotud nende konservatiivide seisukohtade liialdatud esitamisega. Ajaleht Eesti Ekspress peksab ühteviisi valusalt nii keskerakondlasi kui ka reformikaid aga mina ei mäleta sealt mitte palju lugusid Isamaaliidu või Res Publica tegelaste kohta. Minu jaoks tähendab selline olukord toimetuste teadlikku eelistust ühele maailmavaatele (ilmselt nad on tööle saanud sarnaste sõpruskondade kaudu), nad on sallimatud neist erinejate suhtes (vaadake ülal viidatud lingil fotomontaaži Savisaarest) ja sellega on andnud nende parteide pooldajatele sõnumi, et ka teie ei ole meie sõbrad. Öelge nüüd mulle, miks peaks taolist kallutatud meediakanalit rahalise ostuga toetama selle erakonna pooldaja või valija, kes näeb seal vaid sõimu ja poriga üle valamist tema tõekspidamistele ja imponeerivatele isikutele (ta tembeldatakse pööbliks, kodakondsusetuks)?

Näiteks Arnold Rüütel suutis olla tipus nii kommunismi kui kapitalismi rakendanud riigikorra ajal aga selle meediagrupi veergudel heidetakse talle pidevalt ette just seda esimest. See on minu meelest veel üks märk madalast laubast ja sallimatusest, et ei anta inimesele võimalust muutunud oludes ennast kohandada ja heidetakse ette tookordseid käitumisi. Miks otsida vigu ainult minevikust? Kas nende seas oli mõni, mis oleks tänapäeval näiteks kriminaalkorras kuriteoks kuulutatud? Ma olen kindel, et mitte, sest lihtsalt organisatsiooni kuulumine või ametikohal töötamine ei ole ju iseenesest õigusrikkumised. Samamoodi ei ole ma kuulnud paljude teiste kommunismi ajal tegutsenud inimeste kohta mitte ühtegi teist süüdistust peale selle, et ta on mingi “endine kommunist”. Seejuures võib selle ütleja maha vaikida, et ta ise on ka “endine” oktoobrilaps, pioneer, komnoor või tule taevas appi, nagu tavatses kutsuda naksitrall Muhv (ja Lennart Meri ja Andrus Ansip), endine KGB kaastööline. Ilmselt keegi meist ei kujuta ette kui palju oli tookordsete teisitimõtlejate hulgas neid hingelisi dissidente ja kui palju KGB palgalisi kaastöölisi (kes nuhkisid hingeliste järel).

Kokkuvõttes väldin EPL-i kommenteerimist mõnda aega ja üritan edaspidi kirjutada vähemalt ühe kiitva artikli mingil teemal. Muidu mulle tundub, et lähen samuti kergemat kritiseerimise teed ja hakkan äkki isegi kibestuma. Minu jaoks ei ole midagi hirmutavamat kui jääda Ekspress Grupi tooni andvate arvamusliidrite tasemele. Ma kasutasin antud kontekstis sõna arvamusliider teadlikult halvustavana, sest see on kõigest üks sildike meediaturu toodete(ehk inimeste) eristamiseks. Näiteks Eesti superstaariks sai Ott Lepland juba mitu kuud enne oma esimese CD plaadi ilmumist (esitlus on vist 23. aprill) ja Mihkel Raud sai juba oma teise(!) raamatu ilmumise järel legendaarseks kirjanikuks (TV3 uudiste määratlus). Nende kahe eelneva näite järgi on arvamusliider igaüks, kes vähemalt korra ületab meediakünnise.

* Paralleel isamaalase Viktor Niitsoo ja tema tegevusega Mihkli hotelli nurgas. Juku-Kalle Raid urineerib samamoodi, vaid virtuaalselt. Ebameeldivad on mõlemad vaatepildid.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga