blogid ja internettinimesedmajanduspoliitika

Minister laseb Eesti toidu programmil hääbuda

Endine põllumajanduse minister Ester Tuiksoo on kirjutanud praeguse IRL-i ministri kohta üsna kaalukate etteheidetega artikli. Tuleb nõustuda, et kodumaise toidu edendamine on soiku jäänud, toidu ekspordi turgudel on kriis ja põllumeeste dotatsioonid (toetused) on vähenenud.

Ma ei poolda aga mõlema poliitiku võistlust, et kuidas põllumeestele rohkem raha laiali jagada. Siin oleks ma täitsa liberaal ja ütleks, et turg paneb asja paika. Kui tuuakse välismaalt toitu ja ostja peab seda sobivaks, siis ei ole mõtet ka vaid omamaise tegevuse pärast peale maksta.

Kapitalismi kuritegelikuim ilming on toidu muutmine tööstusharuks. Tuletage meelde, et Hiinas segati plastmassi toorainet melamiini piima sisse just paremate näitajate saamiseks. Samuti hullulehmatõbi võis tuleneda sellest, et loomadele söödeti jõusöödaga lihatööstuste raipeid (nakatunud loomade jäätmeid). Samuti sellel kevadel olnud Iiri sealiha pestitsiidiga mürgitumise juhtum, kus lettidelt tuli ära korjata sadu tonne toitu.

Kui põllumees toodaks vaid inimeste toitmiseks, siis ei esineks taolist toidu mürgitamist kemikaalidega. Praegu on aga ainsaks eesmärgiks toidu pealt kasumit saada ja selleks söödetakse ka loomajäänuseid taas loomadele (võib nimetada ka loodust hoidvaks lähenemiseks) ega hoolita ka loomade tervisest. USA kontsern Monsanto töötas kunagi välja toote Posilac, mis pidi lehmade piimatoodangut suurendama. Kuigi turul valitses ületootmine, arvati kontsernis, et udarapõletiku vastu oleks vaja ravimit. See ka tehti aga tulemuseks oli lehmade halvenenud tervis (haigust suruti maha seda pikendades) ja piima saastumine ravimi jääkidega ning viiruse vastu võidelnud lehma antikehadega ehk mädaga. Ma ise jätsin piima joomise hoopis teistel põhjustel maha juba 2007 või veel varemgi. Pole mõtet maksta valge vee eest kui samad valgud saaks kätte jogurtist, kohupiimast või juustust.

Nii, sattusin liiga hoogu ja lisame hoopis Ester Tuiksoo kriitika IRL-i ministri vastu:

Millest siis põllumajandusminister vaikib? Esiteks sellest, et. 2009. aasta riigieelarves on kärbitud siseriiklikke põllumajandustoetusi 213 miljoni krooni võrra.

See fakt näitab, et praegune minister ei ole suutnud piisavalt kaitsta kodumaist põllumajandustootmist. Rohkem kui 200 miljoni krooni kärpimine on oluliselt halvendanud Eesti põllumeeste toimetulekut, võrreldes teiste Euroopa Liidu riikide põllumeestega.

Meie põllumajandusminister ainult räägib kaastundliku näoga, kuidas Eesti nõuab Euroopas võrdset kohtlemist, reaalseid samme aga pole näha.

Töötlejate ja kaupmeeste võlgnevus põllumeestele neilt ostetud toodangu ja kauba eest järjest suureneb. Piima kokkuostuhind on langenud tootmise omahinnast allapoole ja kui nii edasi läheb, ootab tootjaid pankrot. Kui tootjad raha kätte ei saa, tekivad võlad töötajate ja maksuameti ees, samuti tõrked pangalaenu tasumisel, mistõttu on raskendatud uute laenude saamine.

Minister Seeder on jätnud meie algatatud “Eesti toidu” programmi edendamise unarusse ja laseb sel vaikselt hääbuda. Kodumaise toidu osakaal väheneb järjest, see mõjutab ebasoodsalt nii meie tootjate kui töötlejate tööhõivet ja sissetulekut.

Praeguse majanduslanguse puhul on eriti oluline igal võimalikul moel suurendada kvaliteetse kodumaise toidu tarbimist.

Praegune valitsusliit on pannud ebasoodsasse olukorda need põllumehed, kes varem said põldu harida kasutusvalduse lepingu alusel. Nüüd tuleb maa välja osta turuhinnaga.

Nii seatakse osa põllumehi ebaõiglaselt raskesse seisu, võrreldes nendega, kes maareformi ajal said omandada maa soodustingimustel. Meie sellekohane ettepanek – kohelda tootjaid põllumaa omandamisel võrdselt – jäeti põhjendamatult arvestamata.

http://www.parnupostimees.ee/?id=146430

See projekt Eesti Toit oli muidugi rahapesu või eelarvest röövimine ning tõenäoliselt oli selle unarusse jäämine ainult hea asi. Kuid ühe projekti pärast ei tohiks Eestis toodetud asju jätta edendamata. Muidugi Mart Laari I valitsuse ajal oli Eestis ka täis Voimixi ja Mehukatti müüjaid ning isamaa poliitika pole kunagi olnud kodumaiste talutootjate kaitsmine. Seda tehakse vaid sõnades ja loosungites, tegelikku programmi pole Seeder rohkem kui 2 aastaga avalikuks teinud ega ka seniseid jätkanud!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga