poliitika

Suurbritannia valimiste esialgsed tulemused

Vaatasin siis täna kusagil kella 2ni UK valimiste tulemusi. Õnneks sain vahepeal ka 5 tundi magada, sest sealsed tulemused tilguvad väga aeglaselt. Praegu on neil seal kell 8 hommikul ja loetud oli 602 mandaati ning 48 veel lugeda.

Üllatused

Liberaalid ei täitnud neile ennustatud tulemust. Hetkel said 23 % häältest aga võrreldes varasemaga kaotasid 6 kohta. Mina ei imesta selle üle, sest Nick Clegg on üsna sama nägu konservatiivide David Cameron´iga. Kuid tema on abielus välismaalasega. Maria on Hispaania kodakondsusega ning valimistel hääletada ei saanud. See on kindlasti väga liberaalne peremudel aga kas sina hääletaksid endale peaministri, kes jagab voodit ja söögilauda teise riigi kodakondsega? Inimlikul tasandil ei oleks selles midagi imestada aga poliitiline etikett on natuke teine ja eilsetes kajastusest rõhutat eraldi, et Clegg läks hääletama ja teda saatis/toetas abikaasa Maria, kes ei saanud hääletada, kuna oli Hispaania kodakondsusega.

Caroline Lucas esimene rohelise erakonna kandidaat. kaader SkyNews
Carolin Lucas esimene rohelise erakonna kandidaat. kaader SkyNews

Üllatuse valmistas hoopis pildil olev roheliste erakonna kandidaat Carolin Lucas, kes sai esimesena partei mandaadi. Varem olid nad esindatud isegi Euroopa Parlamendis aga nüüd ka riiklikus parlamendis.

Leiborid ehk tööpartei kaotas umbes 88 kohta ja sai valimistel teise tulemuse. See ei ole üllatav, sest riiki on juhitud 13 aastat ja läbi ebapopulaarse Iraagi sõja ning 2 viimast aastat majanduskriisis. Gordon Brown pole pealegi eriti fotogeeniline poliitik, seega hääletavad inimesed tema puhul rohkem mõistuse kui tunnete (sümpaatia) järgi.

Konservatiivid võisid saada küll umbes 92 kohta juurde aga nad ei saanud enamust ning loodetavasti ei kaasata neid võimu üle otsustamisse.

Ma loodan, et 351 häälelise enamuse saavutamise võimatuse juures panevad liberaalid ja tööpartei seljad kokku ning moodustavad vähemusvalitsuse, mida siis vajadusel toetavad 27 väiksemate parteide esindajad.

Pole midagi jubedamat kui konservatiivide valitsus. Võtke näiteks USA Georg Walker Bush presidendina või Andrus Ansip valitsuses koos IRL-iga. Mõlemal juhul oli tulemuseks suur majanduskriis.

Kell 13:53 on veel endiselt lugemata 29 mandaadi võitja.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga