Järjekordne libateade töötuse vähenemisest

Ma pean kusagile kõrvale panema oma järgneva postituse, sest umbes kuu aega järjest on iga nädala lõpul tulnud ajalehtedesse artikkel, et uusi töötuid on vähem registreeritud kui sellele eelneval nädalal. Sellega üritab valitsus hoida inimeste meeleolu ja tekitada petlikku tunnet, et olukord on äkki isegi paranemas. Ei ole, suvel ka ei leevene. Statistika kannatab kõike ja SM Hanno Pevkuri (võib lugeda sado-maso) ametkond kasutab vaid ansiplaste ja Reformierakonna jaoks sobivaid numbreid.

EPL Registreeritud töötute arv vähenes nädalaga 1030 inimese võrra

http://www.epl.ee/artikkel/577556

Uute töötute registreerimise protsent loomulikult väheneb, sest alates uuest töölepingu seadusest on möödas juba 9 kuud ja kõik firmad on inimeste arvu juba ära “optimeerinud”.
Kahjuks tuleb ka sellel nädalal meenutada optimistliku pressiteate juurde musti tõrvatilku:
* Töötukassa maksis aprillis töötuskindlustushüvitist 30 921 inimesele ehk 69 protsenti töötutest ei saanud midagi. Töötutoetust sai aprillis 18 753 inimest ehk viiendik(!) arvel olnud töötutest. http://www.epl.ee/artikkel/576224
* Haigekassas kindlustatud hulk on langenud 570 tuhandele ehk võrreldes 2008. aasta märtsi lõpuga -102 tuhat inimest.
* Haigekassas on tõusnud kindlustatuga võrdsustatute arv viimase 2 aastaga 30 tuhande pealt 90 tuhande peale. Ilmselt siis töötuna kirjas olijad, kellele riik garanteerib haiguskindlustuse.

Sellised teated töötute registreerimise arvu või protsendi vähenemisest ei näita tegelikult tööturu olukorra paranemist. Need vaid glasuurivad üle suuri lõhesid Hanno Pevkuri valitsemisalas. Kusagil märtsi lõpust ongi hakatud rõhutama, et nüüd registreeriti vähem uusi töötuid kui nädal varem aga see ei ole olukorra paranemise märk. Sellevõrra kukub ka üldnumber, sest sest möödunud aastal registreeritud kahe tuhandesed nädalad hakkavad nüüd “registrist välja kukkuma”. Pealegi ei ole ju mõtet seal registris olla kui töötutoetust saavad vaid 1/5 registrisse pandutest.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga