inimesedmajandus

Uue auto valmistamiseks kulub vaid 15 protsenti selle salongi müügi hinnast ehk 3000 € auto müüakse 20 000 €

Sellise jahmatava info sain täna Soome raadiot kuulates teada kui teemaks olid uute Toyota autode vead ja tagasi kutsumised hooldusse. Sealne ekspert ütleski, et 20 000 € müüdava auto valmistamiseks kulus 2000 kuni 3000 € ja mitte rohkem. Seega maksimaalselt viisteist (15!) protsenti. Ülejäänud 85 % sellest hinnast on siis muud kulud (transport, turundus, maksud riigile ja muidugi suur kasum).

Sisuliselt on auto salongis müügis 6,5 korda selle valmistamise hinnast kallimalt. Hinnatõus teekonnal tehasest kuni salongi 650 %. Üsna hästi teenitud, pole midagi öelda.

Autotekniikan professori Matti Juhala Aalto yliopiston teknisestä korkeakoulusta sanoo, että autoja on nykyään tehtävä nopeatahtisesti, erittäin halvalla ja valtavia määriä. Tämän myötä tapahtuu lipsahduksia.
Vioista tiedetään, koska muuttunut laki vaatii valmistajia kertomaan niistä julkisesti. Juhala arvioi, että 20-tuhannen euron myyntihinnan arvoinen auto saa valmistusprosessissa maksaa tekijälleen korkeintaan 3 000 euroa.

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/07/uusien_autojen_havaitut_viat_lisaantyneet_1806215.html

minu tõlge:

Autotehnoloogia professor Matti Juhala Aalto ülikooli tehnilisest kõrgkoolist ütles, et autosid on tänapäeval vaja teha kiires rütmis, eriti odavalt ja suurtes kogustes. Selle tõttu juhtub vääratusi. Vigadest saadakse teada, sest muutunud seadus nõuab tootjal nendest avalikult teatamist. Juhala hindas, et 20 000 € müügihinnaga auto valmistamise protsess maksab tootjale kõige rohkem 3 000 eurot.

See uudis tekitab minus viha, sest USA ja Saksamaa ning ilmselt veel teisedki riigid maksid tuhandeid eurosid vanade autode (10 aastased) uuemate vastu vahetamise eest. Mul on meeles, et toetus oli Saksamaal vist 5000 eurot aga selle eest oleksid auto valmistamise kulud juba korvatud ning inimene ei oleks pidanud midagi juurde maksma. Ometigi aga neilt küsiti juurde ja seda serveeriti kui suurt soodustust.

Auto on üks näide laiatarbe vahendist, mis on endiselt ülehinnatud, et luua sellega muljet “väärtusest”. Kui autosid valmistatakse kiires rütmis, eriti odavalt ja suurtes kogustes, siis paratamatult lipsavad sisse vead. Varem hoolitseti vigade parandamise eest teenindustes ja kliendile neist isegi ei räägitud. Nüüd nõuab aga muutunud seadus neist avalikult teatamist. Sellest ka Toyota autode ümber puhkenud skandaalid. Samamoodi kutsusid USA-s Ford ja GM varasematel aastatel tagasi miljoneid autosid aga neist massimeedia ei rääkinud. Esiteks neil ei olnud selleks kohustust, veast teada anda ja teiseks poleks see olnud ka väga patriootlik.

Lõpuks jääb aga küsimus, et miks peab auto olema 6,66 korda ehk 666 protsenti kallim kui selle tehasest väljumise omahind? Ma saaksin veel aru, et 3000 € maksvat autot müüakse 200 % hinnaga ehk 6 000 € eest aga miks ikkagi 6 korda kallimaks hinnata?

Midagi on kapitalismis väga mäda kui piim maksab vähem kui liiter vett. Või toiduaine ning antud juhul ka auto tootja osa lõpphinnast on vaid 5 protsenti kuni 15 protsenti. Ülejäänud osa võtavad vahendajad.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga