Delfi kaotas 12 päevaga 2 peatoimetajat.

4. augustil tuli teade venekeelse Delfi peatoimetaja Jelena Tambergi taandamisest toimetajaks ja 16. augustil eestikeelse Delfi peatoimetaja Urmo Soonvaldi suunamisest Delfi Grupi sisujuhiks. Täielik giljotineerimine! Avalikult pole öeldud ka ühtegi põhjendust.

Peatoimetajat ei vahetata ilma põhjuseta ja võib vaid oletada, mis jäetakse ütlemata. Venekeelse uus juht Jelena Petuhhova on mulle ajakirjanikuna tundmatu, sest vene lehte loen umbes korra aastas. Tema lahkumisest postimehe artikkel: http://www.postimees.ee/?id=295678

Raimo Ülavere eestikeelse Delfi juhina on minu jaoks küll mõnevõrra tuntum kui Soonvald aga tema kirjutised pole kindlasti, mida peatoimetajalt oodatakse ja muu kohta pole valimise korraldajad SIA  Delfi Holding nõukogust infot jaganud. Tema uudis Postimehes http://www.postimees.ee/?id=300246.

Minu näen olukorras kahte võimalikku selgitust.

Esiteks lihtsam ja usutavam – majanduslik. Kas nende palganumber ei olnud kooskõlas kollektiivi saavutustega või polnud majandustulemused vastavad nende koostatud kavadele ja selle tõttu siis jäeti nad küll palgalehele aga viidi teisele ametikohale. Sealt võib neid hiljem ka vaikselt kustutada, et keegi isegi ei märka kui just isiklikult koondamist kurtma ei tulda. Siiani on enamus peatoimetajaid ikkagi läinud mõnda teise organisatsiooni ja mingi põhjus pidi olema nende edasi jäämiseks. Ma ei usu, et nad oleks ajakirjanikena täielikult oma oskused kaotanud ja ei leiaks uut töökohta.

Teine põhjus on natuke raskemini selgitatav aga hõlmab Ekspress Grupi kui kontserni rahvusliku näo loomist ja lähenevate valimiste eel konservatiividele eeliste loomist. Äkki oli Soonvald liialt vähe Keskerakonda ja opositsiooni peksev ning Ülavere teadagi, on ju väga äärmuslike vaadetega. Ma isegi ütleks daltoonik*, sest näib kõike must-valgelt kirjeldavat (see oli ilukirjanduslik võrdlus, mitte diagnoos).
Ülavere kohta on kirjas, et töötas 2007. aastani Äripäevas peatoimetaja asetäitjana ja Äripäev oli ainus leht, mis 2007. märtsis valimiste eel ütles välja esiküljel oma soovituse valimiseelistuse suhtes – Isamaa ja Res Publica liit (Laar).

Eriti kummaline on 16. augusti teade, et alates samast kuupäevast on uus peatoimetaja Ülavere. Ma oleksin eeldanud, et selleks on mingi ajaline ettevalmistus, näiteks nädal või kaks, alates septembri algusest või sedasi. Praegusel juhul jätab see mulje kui kiiresti pea maha võtmisest, sest kes teab, mis muidu veel Soonvald teeb. Vahemärkusena olgu öeldud, et aastaid tagasi oli info uuringutest, mille järgi IT-süsteemi rünnetest panid enamuse toime organisatsiooni enda töötajad sisevõrgust. Äkki kardeti samuti, e Urmo võiks mingi trooja viiruse istutada või nädal aega Keskerakonnast neutraalselt kirjutada ja sellise suunamuutusega võiks mõned vahkvihas kommenteerijad äkki isegi lehel vähem klikkida.

Kokkuvõttes aga näen siin veel kolmandat märki. Nimelt sellist, et klikk ja komm pole enam piisavad, et tuua sisse reklaamiraha ning väga palju inimesi on liikunud edasi sotsiaalmeediasse (alates rate, orkut, twitter, linkedin, facebook jne) ja leidnud asendaja ajalehe artikleid ümber jutustavale Delfi portaalile.

* daltonism – punarohelisepimedus. Siin erakondade värvidele vihjav.

One thought on “Delfi kaotas 12 päevaga 2 peatoimetajat.

 • 17. august 2010 at 13:59
  Permalink

  Pole midagi lahedamat, kui kõrvalt vaadata, kuidas mõni arvaja pimeduses kompab ja totaalselt tegelikkusest mööda põrutab. Peatoimetajate vahetuse taustal on konkreetsed põhjused, aga kohe kindlasti mitte need, mida VK siin pakub. 😀
  – – –
  Virgo lisab. Stimpy on IP järgi sealt “majast” seest ja ilmselgelt teab kui nii kirjutab. Tõde läbib ka 3 faasi: naerdakse välja, vaieldakse vastu ja nõustutakse.

  Reply

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga