Riigis on ainult 2 vaadatavat telejaama

Saite nüüd oma digile üleminekuga. Telereitingu järgi oli 9.-15. augustini kümne vaadatuma telesaate seas vaid 2 telejaama. Ametlik maksumaksja tellitud ETV ja kollane Kanala 2 (7 saadet!). Kollase meedia vaatamine võimutseb, sest Kanal 2 ei ürita ühestki oma vaatajast targem olla. Siiski on natuke imelik, et esimesed 3 kohta on eri versioonides “reporterid”.

Muidugi on selliseid olukordi tulnud ka varem ette ja ilmselt juba aastaid tagasi aga minul tekkis soov sellest kirjutada just täna, sest ma ei saa aru, kuhu Elion peidab oma digitv vaatajate andmeid ning endiselt usaldatakse mingi 1000 televaataja arvamust.

Telereiting tv.ohtuleht.ee allikatel
Telereiting tv.ohtuleht.ee/artikkel/390913 allikatel

Selle asemel, et oletada mitu silmapaari võiks teleka ees mingil ajahetkel viibida, saaks ju Elioni käest andmed, mitu digiboksi mingi ajahetkel mingit telekanali pilti alla tõmbavad. Või vähemalt näen mina seda organisatsioonist väljastpoolt sedasi, sest veebis on igasugust signaali tõmbamist lihtne loendada ja selleks pole vaja isegi inimtööd.

Kes täpselt Elioni või Starmani või STV või mõne neljanda kaabliga operaatori digiboksi hinge ei tunne, siis selgitan natuke lähemalt. Kõik kaabli kaudu levivad signaalid kasutavad sama protokolli mida interneti levikuks ja oma olemuselt on digiboks justkui filmide alla tõmbamise seade (piiratud funktsioonidega arvuti). Ainus vahe, et saad ühendust ainult operaatorfirma serveriga ja valida seal kättesaadavaks tehtud kanalite või filmifailide vahel.

See on veel üks digiajastuga kaasnevaid, et isegi teleka vaatamisest jäävad jäljed (logid) serverisse maha. Ma võin ainult oletada, miks reklaamide tellijad usuvad endiselt pealiskaudseid hinnanguid ajalehtede ja ajakirjade loetavuse või telejaamade vaadatavuse kohta kui veebis saab seda teha ülima täpsusega. Sisuliselt lugeda kokku igal ajahetkel kaabli otsas olnud telekanali vaatajad või siis mingi artikli/reklaami arvutisse tõmbamise korrad.

2 thoughts on “Riigis on ainult 2 vaadatavat telejaama

 • 18. august 2010 at 14:07
  Permalink

  Elioniga on see jama, et kui ka telekas kinni pannakse, siis boks jäetakse tüüpiliselt tiksuma. Ja nii tulebki viimati vaadatud kanali osakaaluks õhtust järgmise pärastlõunani, kuni töölt tullakse ja klõpsima hakatakse.

  Reply
 • 18. august 2010 at 15:07
  Permalink

  Selliste “unustamiste” vastu on mõeldud kindlasti ka praeguste telemõõdikute seadmetes, seega ei tohiks tegemist olla ületamatu takistusega. Siis võib ju võtta näiteks 2 kõige pikema ajaga “vaatamist” sellest ööpäeva statistikast välja. Kui ühtäkki on kanalil oldud 7 tundi järjest, siis ilmselgelt võime eeldada, et inimene on sellel ajal millegi muuga tegelenud.
  Mul on tegelikult kahtlus, et telefirmad ei ole sellest huvitatud, sest neile sobivad ligikaudse tehnoloogiaga saadud vaatajanumbrid. Reklaami tellijad peaksid aga olema huvitatud võimalikult täpsest ülevaatest, millise demograafilise grupi (iga vaatamiskoht on ju isikustatud) vaatajad nende kanalil käivad.

  Reply

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga