Head info lekkimised ja halvad infolekked

Info ei ole kunagi hea ega halb. Ta on lihsalt info. Inimesed tõlgendavad selle konteksti järgi siis heaks või halvaks. Näiteks Nobeli kirjanduspreemia on antud kirjanik Aleksander Solženitšõnile (Alexander Solzhenitsyn), sest tema teostes paljastati Nõukogude Liidu vangilaagrite ehk gulaagi elu. 1970. aastal auhinna andmine võis olla lääne riikide poliitiline käik, et rünnata kommunistlikku riiki, kus võim oli justkui tööinimeste käes ja see ei mahtunud kapitalistidele pähe, et nendeta on võimalik inimeste ühiskonda organiseerida. Selle auhinna järel langes autor oma kodumaal KGB tagakiusamise alla ja teda süüdistati oma riigi reetmises.

See eelnev oli meie praeguse propaganda lavastajate tõlgenduse järgi hea info lekitamine. Näidati riikliku terrori (hirmu all hoidmine) rakendamist tavaliste inimeste peal, kes keeldusid grupimõtlemisest.

Järgnevalt aga näide meie kaasajast, kus sarnased paljastused on Pax-Americana riikides kuulutatud diplomaatiat mustavaks ja lääne, ennekõike USA, inimeste elu ohustavaks. Meid püütakse veenda, et sellised on halvad info paljustamised.

2010. aastal on tagakiusamise alla langenud WikiLeaks´i algataja Julian Assange. Kui selle vabatahtlike organisatsiooni paljastused Quantanamo vangla kohta jäid veel vähese levikuga juhtumiks, siis hilisemad Afganistani sõda puudutavate dokumentide avaldamine sai juba uudiseks. Pärast seda oli ootuspärane, et Rootsis kerkisid ülesse tema vastased süüdistused kahelt naiselt ja detsembri keskpaigas ta vahistatigi Suurbritannias. Ma ei tea kuidas päädib kohtuasi aga sellel on väga tugevalt kättemaksu lõhn juures.

Ma loodan, et näen ära Wikileaksi taolisele organisatsioonile ka näiteks Nobeli rahupreemia andmise, sest taoline info avalikustamine muudab riikide poliitikaid kujundavad inimesed rohkem oma tegevuse üle kaalutlevaks. Igaüks tahab kindlustada oma tagalat ja minna võimalikult hea kuvandiga ajalukku. Kui vangide üle toorutsenud sõdurid oleksid teadnud, et nende teod saavad avalikuks kogu maailmale ja nad muutuvad kurikuulsaks, siis ilmselt oleksid nad paljugi tegemata jätnud.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga