Ristisammas saab 225 valgustuse moodust Vabadussõja võidu plinkimiseks

Rist ja viletsus saavad valgustatud kui enne valimisi lülitab Kaitseministeerium sisse Vabadussõja võidusamba 225 erinevat valgustusrežiimi. Miks ei võinud teha ainult 1 kuid töökindlat lahendust? Kirjutasin EPL-i vastava artikli juurde kommentaari:

Miks 225 valgustuse variatsiooni kui piisaks vaid ühest, kuid töökindlast?Ilmselt see on mingi kompensatsioon, et ehitamise lepingu sõlmis Jaak Aaviksoo (IRL) 65 miljoni peale, tegelikult kulus 110 miljonit (Riigikogus tema öeldud sõnad) ja sellele tuleb lisada 10 miljonit uuele lahendusele. See tähendab, et iga valgustuse variant maksab 120/225 = 533 333 krooni või 34100 €.
Ma pole kindel, kas ükski teine partei peale IRL-i oleks valimisteks sellist plinkivat ja kallist (kasutut) liftišahti ehitanud. Just nimelt liftišahti, sest mäletan avamise järgsest ajast, et see olev betoonosa ei  paistnud sedavõrd läbi. Nüüd on klaasplaadid oma jää imitatsiooni kaotanud ja samba sisemus kumab isegi hämaras valguses välja, rääkimata siis veel päisest päevast.
Pean endiselt meenutama, et selle rajamist juhtis Aivar Reivik IRL-i erakonnast, idee autor oli Rainer Sternfeld (samuti IRL) ja maksis rahva rahaga Jaak Aaviksoo (IRL-i liige). Näiteks tudengite õppelaenude hüvitis maksnuks 150 miljonit aastas aga selle valitsusliidu jaoks oli olulisem kirikliku tehnofallose ehitamine. Selle kõige peale on hea teada, et ministri nõunik Riina Vändre (samuti IRL) aitab vähemalt kord aastas majanduse hammasrataste vahele jäänud kodutud Nigulistes toidetud ja Raua tänava saunas puhtaks pestud.

http://www.epl.ee/artikkel/591349&kommentaarid=0

Ristisammas, maitsetu monument, Vabadussõja võidusammas. Foto Virgo Kruve 20. august 2009

Nagu näete, siis servad ei paista läbi, isegi eredas päevavalguses.

Nüüd üks jaanuaris 2011 tehtud foto, kus samba klaasist ääred paistavad läbi isegi vähese valgusega.

Ristisamba sees olev betoonist südamik paistab klaasist paneelide alt välja. Foto jaanuaris 2011, Virgo Kruve
Ristisamba sees olev betoonist südamik paistab klaasist paneelide alt välja. Foto jaanuaris 2011, Virgo Kruve

Ma arvan, et selle pooleteise aastaga on klaasist paneelid muutunud paremini läbi paistvaks ehk siis nende vahel olev plastik on oma omadusi kaotanud.

Teema vajab edasist uurimist ja fotode kõrvutamist, et milline oli sammas 2009. aasta suvel avamisel ja milline 2010. aasta lõpus.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga