Esimene liblikas ära nähtud

Teisipäeva pärastlõuna oli soe päev. Kevadet on sedavõrd palju õhus, et nägin kahte kirjut liblikat lendamas või õigemini üksteise ümber keerutamas. Huvitav, kas see võiks olla ka mingi enne? Vaevalt küll, vähemalt eelmiste aastate kogemuse järgi.

Vaatasin blogist, et 2009. aasta kevad oli mõnevõrra varasem ja tookord märkasin sama liiki liblikat 9 päeva varem.

Reede (3. aprill 2009) Stroomi ranna esimene liblikas. Foto Virgo Kruve

Talvise suure lume järel räägiti, et nüüd tuleb ka kevadel suur üleujutus. Ma loodan, et ei jätnud selle jutu järel tekkinud vastuargumente enda teada ja kirjutasin ka siin blogis, et mina üleujutuste tulekut ei usu. Või õigemini ei usu eelmisest aastast suuremaid üleujutusi, sest seekord tuli lumi sula maa peale ja kõik saab ilusti maa sisse valguda. Eelmisel aastal eelnes püsiva lumikatte tekkimisel tugeva külma periood ning lumi sadas külmunud maale (enne lund oli olnud paarkümmend kraadi külma ligi nädala jagu).

Madalamad kohad põldudel on siiski muutunud madalateks ja ajutisteks järvedeks. Autori foto
Madalamad kohad põldudel on siiski muutunud madalateks ja ajutisteks järvedeks. Autori foto

Ka mina nägin neid kaadreid Sindi lähedal oleval üleujutusest. Arvestades nende majade hiljutist ehitamist, siis tagantjärgi tarkusena tuleb mainida, et nad valisid lihtsalt ebasoodsa koha maja ehitamiseks. Eelnevate aastasadede jooksul oli tavaline, et jõgedel oli ruumi üle tavapäraste kallaste tõusta ja inimesed ei saanud kahju, sest nad elasid loodusega kooskõlas. Meie valime maja asukohta hoopis muudest põhjustest lähtudes ja pole siis imestada, et jõel pole kusagile mujale minna kui voolata uksest elutuppa.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga