Usukauge rahvas

Eestis on usklikke ainult 16 protsenti aga nende mõju paistab teleprogrammist märksa suuremas ulatuses välja. Igal pühapäeval on 30 minutiline saade “Ajalik ja ajatu” ETV kanalil ning umbes 40 minutiline saade Vikerraadios. Pensionäre on meil suurusjärgus 300 tuhat inimest aga neile eraldatav programm on pühapäeviti 50 minutit (vähemalt 1 kordusega tööpäeval).

Tavaliselt on kõigil kiriklikel pühadel toimunud ülekanne ka mõnest kirikust. Seekord siis tund aega ülestõusmispühade jumalateenistust Tallinna Toompea Kaarli kirikust. Mina vaatasin seda paar minutit kuni sattusin järgnevatele kaadritele.

Kaarli kirikus oli rahvast nii hõredalt, et kõik kohale tulnud oleksid lahedalt võinud pinkidele pikali visata ja ruumi oleks veel üle jäänud. Kaader ETV ülekandest.
Kaarli kirikus oli rahvast nii hõredalt, et kõik kohale tulnud oleksid lahedalt võinud pinkidele pikali visata ja ruumi oleks veel üle jäänud. Kaader ETV ülekandest.

Ma loodan, et ülekande operaatoril läheb isegi sellise piinliku fakti paljastamise järel endistviisi hästi. Ma tean seda ebameeldivat tunnet kui inimesi on hõredalt ja tühjad istmed ning tühimikud rikuvad ära üldmulje.

Teisalt võib jällegi väita, et miks inimesed pididki ilusal pühapäevasel päeval kirikusse minema kui sellest tegi ülekande televisioon. Samuti võisid mõned pelglikumad inimesed telekaamera kartuses just nimelt loobuda osalemisest.

Seega ma ei teagi, kas väike arv kirikusse tulnud kajastab meie usulist leigust samavõrd kui küsitlustega saadud tulemus 16 protsenti. Mõtlesin just täna, et poliitikule võib kirikus käimine kuulda ka ametikohustuste hulka. Mitte ainult valijatega kohtumise pärast, vaid ka võimalusena jõuda televaatajani. Kui sind pole telekaadris, siis võid poliitika üldse kõrvale jätta!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga