inimesed

Usama ettekavatsetud tapmine

Rahvusvahelise õiguse järgi võiski olla, et üks riik teostab teise territooriumil ettekavatsetud tapmise ja see kõik on seadustega kooskõlas. Kuid ärgem unustagem inimõigusi, mis peaksid olema kõigist muudest seadustest üle. Näiteks Euroopa Liidu põhiõiguste harta 2. artikkel: Igaühel on õigus elule.
Kuitahes halb inimene väärib ikkagi seaduse alusel õiguse mõistmist (vahistamist ja kohtupidamist), mitte õiguslike raskuste pelgamise pärast füüsilist likvideerimist. USA proovis ju Guantanamo vangilaagriga lahendada enda suhtes vaenulike inimeste probleemi aga kohtu asemel läks ikkagi Jeemenis rakettide tulistamiseni, Iraagis Saddami poegade maja pommitamiseni ja muude luureandmete alusel toime pandud tapmisteni.
Ma ei ütle, et Usama bin Ladin oli käitunud seaduslikult aga käitudes terroristi kombel ilma seadusliku aluseta oma tegevuseks (antud juhul targeted killing), siis mille poolest on see riik parem kui ükskõik milline muu terrorist? Asjaolu, et kahtlustatava kohtus süüdi mõistmine on raske, ei saa aluseks olla tema tapmisele. Siis me pole midagi õppinud alates Stalini surmast, kelle jaoks probleem lahenes koos inimese likvideerimisega.

http://www.epl.ee/artikkel/597664

See eelnev oli minu arvamus EPL-i artiklile, milles võrreldi tuntud agendi James Bondi tegevust 1. mail Pakistanis aset leidnud sündmusega, kus samuti tapeti režiimi vastane inimene. Seejuures ei proovitudki teda kohtu ette viia, vaid süü loeti tõestatuks ja ta lasti lihtsalt kohapeal maha. Nagu kirjutasin eelnevalt, siis isegi kõige kurjem terrorist väärib õigust saada vahistatud ja kas siis jumala või inimeste kehtestatud seaduste alusel õigeks või süüdi mõistetuks. Praegusel juhul kuulutas USA president operatsiooniks käsu andmisega ennast igasugustest seadustest kõrgemal asuvaks.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga