Geenivaramu ja personaalne meditsiin

Kümmekond aastat tagasi oli Eestis kuum teema Geenivaramu loomine. Selle idee algatajatel (mulle meenuvad Andres Metspalu ja Jaanus Pikani, kuid võisid olla ka teised isikud) oli soov koguda kokku miljoni inimese vereproovid ja need siis analüüsida, et geenikaart teha ja selle järgi igaleühele personaalne ravim tulevikus pakkuda. Televisioonis ja raadios oli temaatilised saated ja artikleid ilusate lubadustega kirjutati ka rohkesti. Ma käisin ka ühel Geenifoorumi üritusel kuulamas. Seal olid esinemas Vilo ja Villems, kes ka nüüd toimunud Geenifoorumil esinesid ning lugedes ERR-i kajastust, siis tundusid nad arutavat samu asju mida kuulsin mina kümmekond aastat tagasi.

Villemsi sõnul edeneb geneetika koos biomeditsiiniga samm-samult õiges suunas, ent elu on näidanud, et nii lihtsaid ja kiireid arenguid, nagu 5-6 aasta eest loodeti ja oodati, pole toimunud.

Lähima viie aasta sees ei tule tõenäoliselt väga suuri läbimurdeid, aga paarikümne aasta perspektiiv on Vilo hinnangul väga muljetavaldav.

http://uudised.err.ee/index.php?06230183

Sündmused tõesti kordavad ennast, sest pärast erakapitalil põhineva Geenivaramu pankrotistumist ja selle Tartu Ülikooli külge pookimist on ambitsioonid küll väiksemad aga eesmärgid pole eriti muutunud. Nüüd on vist eesmärgiks 10 korda väiksem arv ehk 100 tuhat proovi, täis peaks olema 50 tuhat. Seejuures oli selle algselt kavandatud eesmärgiks seatud proovide arvust 5% täitumisel (ehk 50 000 proovi kogumisel) telekaamerad jäädvustamas ka sotsiaalminister Pevkurit proovi andmas.

Mõnevõrra oleks ka imelik kui Villems räägiks endiselt, et personaalsed ravimid on kohe-kohe tulemas, nii 5-6 aasta pärast. Viimane teleuudis mida nägin, oli eelmisel suvel või sügisel uue sekveneerimise masina saamisest, mis tänapäevase teaduse tipptaseme juures suudab teha nädalaga 1 inimese genoomikaardi. Aastas siis 52 kaarti. 50 tuhande inimese kaardid siis umbes 961 aastaga. Muidugi võiks soetada ka 961 seadet ja siis oleks töö tehtud aastaga aga see oleks alles andmete analüüsimise algus ja tõelise töö tegema hakkamine. Hea muidugi, et Vilo hinnangul võiks aastaks 2031 olla muljetavaldavaid läbimurranguid. Ilmselt selleks ajaks on Geenivaramu mull ununenud ja leidub uus põlvkond investoreid, kes oma raha siis sellesse teadusse investeerivad. Taaskord petta saades.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga