inimesedmajandus

USA majanduskasv on oodatust nõrgem

Esialgsetel andmetel kasvas USA majandus I kvartalis 1,9%, nüüd parandati see 0,4% peale. Arusaamatu, et eksiti 4,75 korda suurendamise suunas. Samuti alandati 2010. aasta IV kvartali SKP kasvu 3,1 protsendi pealt 2,3 protsendile, mis näitab majanduskasvu aeglustumist juba eelmise aasta lõpus. Seekord eksiti ülehindamisega kolmandiku võrra ehk täpsemalt 34,7%.

Reedel tulnud andmete järgi kasvas USA majandus II kvartalis 1,3% ja seda loetakse nõrgaks, sest jäi alla ennustatud 1,8 protsendile. Kui ma teen üldistusi varem toimunud IV ja I kvartali tulemustega, siis selle praeguse numbri vähendamine jääb vahemikku 34-475 protsenti.

Kui siit midagi järeldada, siis ilmselt seda, et majanduskriisi lõppemine oli ajutine ja ilmselt ootab ees veel üks nõrk majanduse kasvu või lausa selle puudumise periood. Juuni lõpus tuli ka teade, et Suurbritannia majandus kasvas I kvartalis 0,5 protsenti (sama suur on keskpanga intress). See on sisuliselt paigal seismine, sest ilmselt laenude tagasimakse intressid ületavad seda summat. Ma olen üsna veendunud, et intresside kasv aasta jooksul on olnud seda ületav. Järelikult tuleb hakata kas tulusid suurendama või kulusid kärpima. Jääb ka kolmas variant: raha juurde trükkida. Selle üks variante on USA plaan tõsta võlalage ehk siis võtta täiendavaid laene. Laenamine enesest pole ju keelatud aga praeguste majanduse numbrite juures on selle tagasi maksmine kindlasti raske kui mitte võimatu. Nimelt on tarbijad varasemast ettevaatlikumad ja esimeses kvartalis kasvas tarbimine veel 2,1% (meeldetuletuseks SKP oli 0,4%) ja II kvartalis enam praktiliselt mitte ehk 0,1%. Kuidas oleks võimalik juurde võetavad laenud tagasi maksta kui müügikäibed kasvavad vahemikus 0,1-2,1 protsenti? Mina seda küll ette ei kujuta aga on ka võimalik, et nad siiski mingi statistilise abimeetodi leiutavad.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga