Kas neil oli rünnaku kohta eelinfo?

Mul on raske uskuda Siseministeeriumi kantslerit, kes räägib politsei kiirest kohalejõudmisest ja on sellega rahul, et vaevalt paari nädalaga oleks muutunud tema seisukoht ühiskonna kontrollimise suhtes. Vaevalt mõned päevad peale Norra tulistamist tuli see mees välja plaaniga, et internetis IP-aadresside tuvastamine võiks käia senisest kiiremini. Nüüd ma tean ja olen ka oma lugejatele seda edasi jaganud, et tegelikult on kõik elektroonilist sidet puudutav info kättesaadav ametnikele hiljemalt 10 tunni jooksul. Miks on seda vaja teha siis veelgi kiiremaks ja äkki isegi reaalajas nuhitavaks? Äkki nad unistavad kogu interneti side suunamisest läbi oma jaotuskanali? Mitte kuidagi ei oleks aga interneti kommentaaride järele valvamine aidanud ära hoida neljapäevast sündmust.

Kuidas oli võimalik Tallinnas jõuda kohale 2 minutiga? Politseinikud olid mundris ja istusid autos või olid lausa parkinud kuni kilomeetri raadiuses?

Prokuratuuri järgi oli sündmuste kronoloogia järgnev (võimalik, et seda hiljem “korrigeeritakse”, seepärast koopia ka siia):

Kronoloogia:

15.08 – Sai politsei korrapidaja teate, et Kaitseministeeriumi hoonesse on tunginud püstoliga relvastatud tundmatu isik, kes avas püstolist tule. Lisaks kasutas isik lõhkepakette, mis tekitasid suitsu ja müra, kuid ei vigastanud inimesi ega kahjustanud hoone konstruktsioone.

15.10 – Saabub politsei.

15.11 – Teade Kaitseministeeriumi töötajatele, et tuleks lukustada uksed ja püsida kabinettides.

15.30 – Algab Kaitseministeeriumi töötajate evakueerimine vastavalt 2010. aasta sügisel toimunud õppustele.

15.40 – Saabub Kaitsepolitsei, kes alustab kriminaalmenetlust.

15.40 – Ministeeriumi töötajad on evakueeritud Estonia teatrisse, maja ümbrus ja NO-teatri ümbrus on ümber piiratud.

15.45 – Politsei eriüksuslased sisenevad kaitseministeeriumi hoonesse.

15.50 – Põhja-Eesti päästekeskuse kinnitusel on pommirühm välja sõitnud.

16.00 – Kohal on kaks päästemeeskonda, pommigrupp, politsei, päästeameti kui ka kaitsepolitsei töötajad. Politsei laiendab turvaala 10-15 meetri võrra.

16.38 – Majja siseneb pommirobot.

16.44 – Majja sisenevad erivarustusega politseinikud.

17.25 – Mees hukkub tulevahetuse käigus.

17.30 – Majja sisenevad relvastatud politseinikud.

18.43 – Pommirobot tuleb majast välja.

http://uudised.err.ee/index.php?06232751

Mina loen sellest välja, et kaitsepolitsei saabus 30 minutit pärast tavalist politseid. Samuti läksid eriüksuslased majja 35 minutit pärast tavalise politsei saabumist. Kusagilt ei paista välja, et kantsleri kiitus eripolitsei kohta oleks põhjendatud.

Oli vist mingi taoline ütlus, et “põrgutee on sillutatud heade kavatsustega” ja siia võiks veel lisada, et “tahtsime parimat aga välja kukkus nagu alati”. See pilt ja tekst oli reedesest delfi artiklist.

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga