Konkurentsiamet kiidab heaks kütte hinnatõusud

Viljandi linna soojatootja Esro hakkab alates oktoobrist küsima 66,05 eurot MWh eest, mis on ainult 5,8% vähem kui AS Tallinna Küte jaoks kehtestatud piirmäär 69,84 eurot MWh eest. Pealinna hinnad jõuavad maakonda aga keskmine palk on neis märgatavalt väiksem. Möödunud aasta lõpus oli Viljandimaa keskmine palk 656,82 eurot, pealinnas 920,46 eurot ehk 40,1% enam. Mina küll ei suuda mõista, millise valemiga õnnestub ligi poole väiksema palgataseme juures maksta kommunaalteenuste eest pealinnaga võrdset hinda. See 5,8% erinevust on sedavõrd väike, et rahas pole 3,79 eurot eriti märkimisväärne. Küll on märgatav sissetulekute keskmine erinevus 263,64 eurot. Lisame siia juurde, et elektri, bensiini, toiduainete, riiete, jalatsite ja ilmselt kõige muu eest makstakse Viljandimaal samuti ligilähedast hinda pealinnaga. See tähendab, et Lõuna-Eestis töötades kaotad oma elatustasemes rohkem kui Põhja-Eestis, sest palgatulu on märgatavalt madalam aga kulutused on ligilähedaselt samad.

Parem pole olukord ka Kuressaares, kus 1. oktoobril toimub keskkütte hindade 10 protsendine tõus. Viimane hinnatõus oli alles käesoleva aasta algul ja siis samuti 10%. Seejuures jääb saarlaste hind 55,75 eurot MWh eest ikkagi madalamaks kui Viljandis või Tallinnas. Konkurentsiamet on augustis kiitnud heaks 38 hinnatõusude taotlust ja järjekorras ootab veel 20.

Meenutame lugejatele nende 52 saadiku nimesid, kes hääletasid populistlikult monopolide ohjeldamise seaduse poolt, aga tegelikult andsid Konkurentsiametile hinnatõusu volituse. Kuni selle ajani olid vee ja kütte hinda reguleerinud omavalitsused aga valitsusliidule ei meeldinud Tallinn ning seepärast karistati kogu Eestit. Nendeks olid Reformierakonna fraktsioonist Rein Aidma, Tõnu Juul, Raivo Järvi, Urmas Klaas, Tõnis Kõiv, Väino Linde, Lauri Luik, Maret Maripuu, Kalle Palling, Mati Raidma, Paul-Eerik Rummo, Taavi Rõivas, Tatjana Muravjova, Jaanus Rahumägi, Rain Rosimannus, Helmer Jõgi, Leino Mägi, Harri Õunapuu, Silver Meikar, Hannes Astok, Ivi Eenmaa, Keit Pentus, Jaak Salumets, Erik Salumäe, Ene Kaups, Robert Antropov ja Katrin Karisma-Krumm; Isamaa ja Res Publica fraktsioonist Ene Ergma, Andres Herkel, Kaia Iva, Marko Mihkelson, Erki Nool, Liisa-Ly Pakosta, Urmas Reinsalu, Sven Sester, Margus Tsahkna, Toomas Tõniste, Mart Nutt, Trivimi Velliste, Ken-Marti Vaher, Peeter Tulviste, Mart Laar, Elle Kull, Lauri Vahtre, Mari-Ann Kelam; Eestimaa Roheliste fraktsioonist Mart Jüssi, Valdur Lahtvee ja Toomas Trapido; Sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsioonist Jüri Tamm ja Mark Soosaar; faktsioonitud Tarmo Mänd ja Terje Trei.

Selle vastu hääletasid Aivar Riisalu, Ain Seppik ja Jaan Kundla, ülejäänud 39 saadikut ei hääletanud.

Vaatasin ka Konkurentsiameti lehekülge aga ei suutnud leida infot hinnatõusude heakskiitmise kohta. Seal pole rubriiki “otsused”, mille all oleks loetletud kinnitatud hinnatõusud.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga