Veel üks portaal suletud – mnenie.ee

6. septembri õhtul suleti portaal mnenie.ee ja kõik seal olnud tekstid on nüüd mõneks ajaks või lausa jäädavalt kadunud. Ma ei olnud selle lehe sihtgrupp, sest nende sisu oli vene keeles. Tegelikult oli vist eile esimene kord nende lehte külastada. Seda tegin ka põhjusel, et sattusin vene keelset ERR-i lugedes teatele, et eelpool nimetatud portaali läheb sulgemisele.

Причины закрытия проекта чисто финансовые. Поддерживать его было экономически невыгодно”, – сказал корреспонденту rus.err.ee владелец mnenie.ee Раймонд Кальюлайд.

See tekst oli eelnevalt viidatud lingilt ja lühidalt tõlgituna ütles portaali valdaja Raimond Kaljulaid, et projekti sulgemise põhjus on rahaline, selle ülalpidamine ei tasunud majanduslikult ära.

Artiklis on öeldud, et mnenie.ee alustas 26. aprilil 2010 ja saavutas loetavuse 20-25 tuhat lugejat kuus.

Praegu vaatab sealt vastu selline pilt:

mnenie.ee esileht 7. septembril 2011. See on Joomla tarkvara kasutamise võimalus panna lehekülg tehniliste muutuste ajaks "ootele".
mnenie.ee esileht 7. septembril 2011. See on Joomla tarkvara kasutamise võimalus panna lehekülg tehniliste muutuste ajaks "ootele".

Minu arvates on lehekülje sulgemine kõige halvem lahendus lõpetamiseks. Sellega läheb kogu eelnev töö kaotsi. Lehekülje säilitamine ja ülalpidamine ei ole sedavõrd kulukas, et õigustaks kogu materjali eemaldamist. Ma pole vaadanud, kas lehe sisu oli otsingute mõttes väärtuslik aga seda saaks hinnata alles aasta jooksul. Kui lugejate arv kukub tõesti olematuks, siis polnud eelnevatel tekstidel tõesti mõtet ja lugejate seisukohalt ei vääri leht serveris kättesaadavana hoidmist.

Omadest kogemustest toon võrdluse 2009. aasta valimiste jaoks peetud blogi või valimislehega http://valimised2009.wordpress.com/, mille aktiivse uuendamise lõpetasin sisuliselt pärast valimisi ja kogu 2010. aasta jooksul tegin vaid 13 postitust. Kokku on seal tänase seisuga 850 postitust. Käesoleva aasta 35 nädala jooksul on lehel käinud 7811 lugejat ehk 223 nädalas või 976 kuus (keskmiselt).

http://valimised2009.wordpress.com/ lugejaid oli 35 nädala jooksul kokku 7811
http://valimised2009.wordpress.com/ lugejaid oli 35 nädala jooksul kokku 7811

Minu meelest on see üsna hea loetavus, et hoida lehte endiselt alles. Minule ei tulnud mõtet, et projekti lõppedes kustutaksin kõik varasemad tekstid ära. Isegi vaatamata sellele, et ülalhoidmisega ei kaasne sellel näitel kulutusi. Lõpuks on ikkagi iga autori või toimetuse valik, mida ta oma eelneva töö ja pärandiga peale hakkab aga mina teeksin kõik varasema sisu kättesaadavana hoidmiseks.

One thought on “Veel üks portaal suletud – mnenie.ee

  • 7. september 2011 at 11:29
    Permalink

    Oih Jumal küll… tundub, et Eestis tegutseb valitsuse tsensuur – deemon, mis võtab ükskõik mis kuju, ainult et head maha kustutada…

    Reply

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga