inimesedpoliitika

Erakonda Eestimaa Rohelised ei ole enam

Uskumatud lood, et 1359 liikmega erakond Eestimaa Rohelised viib läbi erakorralise üldkogu, millele tuleb esialgu 10 liiget ja 1 tund hiljem saadakse kokku 25 liiget. Sellele vaatamata, et tegemist on 1,83% liikmetega, ületas sündmus uudiskünnise telejaamades TV3, ETV (vene ja eestikeelses) ning Kanal2. Ainus, kes jagas intervjuusid, oli seal Marek Strandberg.

Marek Strandberg põhjendas TV3-e intervjuus erakonna meediast kadumist sellega, et neil ei ole lihtsaid loosungeid, sest maailma probleemide lahendused ei ole lihtsad. Mina arvan, et ta alahindab valijate ja tema erakonnakaaslaste mälu, kes mäletavad mis toimus Kliima- ja Energiaagentuuris. Kes ei mäleta, siis meenutan, et selle juhiks sai Strandbergi silmarõõm ja lapse ema. Valijad said lihtsalt aru, et tegemist oli roheliste puukidega riigieelarve küljes. Venekeelses saates põhjendati vähest osalust ka sadanud vihma ja halva ilmaga.

Roheliste liikmemaks on Eesti kõrgeim – 120 eurot aastas. Tehes lihtsa arvestuse liikmete arvu ja aastamaksuga, saame tulemuseks 163080 eurot. Miks nad siis ei jõua ära maksta umbes 30 000 euro suurusi valimisvõlgu? Vastus on ilmselt selles, et ainult väga väike arv usub jätkuvalt erakonda ja oleks valmis selle jaoks panustama. Kui isegi laupäevast aega ei leita, siis mida tahta veel 1876,8 krooni või 120 euro annetamisest.

Erakond Eestimaa Rohelised tasumata maksud 10. septembri seisuga. Andmed: EMTA
Erakond Eestimaa Rohelised tasumata maksud 10. septembri seisuga. Andmed: EMTA

Minu meelest peaks praegune juhatus kaaluma, kas tegevuse jätkamiseks on vahendeid ja nende puudumisel alustama pankrotimenetlust. Mul on ka arvamus, et juhatuse kohtadele ei ole praegu eriti soovijaid, sest MTÜ liikmena vastutad ka oma isikliku varaga MTÜ kohustuste eest.

Eriti imelik oli Strandbergi jutt, et uus juht võiks tulla väljastpoolt organisatsiooni. See on küll absurdsus kuubis, sest erakonna esimees peab olema ka erakonna liige. Seda sätestab mittetulundusühingute seadus, mille järgi saab juhatuse liige tulla ainult MTÜ liikmete seast. Selle Strandbergi skeemi järgi selline valimine ei õnnestu, sest tegemist ei oleks B-kaardile kantud isikuga. Sisuliselt siis esimees, kes ei vastuta mitte millegi eest ja keda juhatus ega ükski teine MTÜ liige ei saaks mõjutada. Isegi mitte erakonnast väljaarvamisega.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga