inimesedmajandus

Tänasest on igal kodanikul oma 12 isiklikku kreeklast

Kreeklasi on 11 miljonit, Eesti kodanikke 0,93 miljonit. Pärast tänaseks õhtuks kavandatud EFSF-i liitumist, saame igaüks omale isikliku tosina (so 12) kreeklast, kelle võlgu peame garanteerima 1492 euro väärtuses ehk 23 334 krooni eest.

See on ikka tohutult suur summa võimaluse eest kuuluda eurotsooni. Samas oli Aivar Sõerdi Riigikogus esinemise ajal BBC kanalil eetris debatisaade, et “Kuidas päästa euro.” Sealt jäi meelde, et tegemist ei ole rahandusliku probleemiga, vaid ennekõik poliitilisega. Eurotsooni moodustavad riigid on lihtsalt liialt erinevad. Saksamaa jaoks võib euro olla sobiv, ka prantslastele kuid kreeklaste jaoks on see liiga tugev. See tähendab, et kreeklased pole siseturul lihtsalt konkurentsivõimelised. Ilmselt on sama ka eestlaste kohta, sest me impordime rohkem kui ekspordime ja teeme järjekordselt defitsiidiga eelarve. Seejuures arvestame majanduse kasvamisega, kuid jätame mainimata ka inflatsiooni. Reaalpalk on ju alanenud 11 kvartalit järjepanu ehk 2008. aasta sügisest.

Riigikogu arutelu kestab kell 10 kuni 14. Seejuures oli paranduste ettepanekute esitamise tähtaeg samuti kell 14. Üks saadikutest isegi küsis, et millal nad veel neid parandusi koostavad kui istung kestab selle tähtajani. Samuti oli probleem komisjonid tööaegadega, mida tuli muuta.

Ansiplastel ja laarikutel on laenugarantii andmisega nii suur kibelemine, et kell 17 korraldatakse veel erakorraline istung. Tund pärast seda tuleb kolmas ehk siis otsuse viimistlemine. Arvestades muidugi seda, et Saksa parlament peab kinnitama umbes 200 miljardilise garantii, siis meie 2 miljardit eurot ei tundugi väga suurena. Kuni selleni, kus hakkame arvestama riikide suurust ja elatustaset.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga