blogid ja internetteesti meedia

Ajakirjanike tänamine on tänamatu

Selle nädala näotuim tegu oli Pärnu Postimehe poolt tänitamine Keskerakonna kallal endale antud tänukirja teemal. Esmalt polnud nad rahu, et tänukirjal oli tekst “20 aastat Eesti Vabariiki” (puudus sõna taastamisest). Seejärel said nad parandatud tekstiga aukirja, veel samal tähelepaneku tegemise päeval kui artikkel ilmus kell 12 ja kell 16 või natuke hiljem oli neil parandatud tänukiri kätte toimetatud. Keegi pidi selleks vaeva nägema, uue paberi kujundama ja välja trükkima, sellele Savisaare allkirja võtma ja sellega Pärnusse kihutama. Selle asemel, et taolist kiiret tegutsemist märgata, hakati nüüd kinni Savisaare allkirjast. Need olevat nüüd olnud erinevad. “Savisaare allkiri muutus kahe päeva jooksul märkimisväärselt” http://www.parnupostimees.ee/598260/savisaare-allkiri-muutus-kahe-paeva-jooksul-markimisvaarselt/

Saatnud siis see tänukiri tagasi, mitte ärgu hakanud selles vigu otsima. Formaalselt kuulutati omariiklus tõesti välja 1918. aastal aga see on sedavõrd ammu, et sisuliselt ühelgi elaval inimesel pole sellega sidet. Seda mäletada võivad inimesed on tänaseks päevaks kindlasti üle 100 aasta vanad ja vaevalt, et mõni neist oli väikse lapsena Pärnus või päev hiljem Tallinna selle paberilehe ettelugemist kuulamas. Seega on tegemist kokkuleppelise mäluga.

Inimesed teevad vigu aga see eristabki meid masinatest-robotitest. Sõnadesse pandud sõnum võib tekitada arusaamatust selle mõistmisel kui kõik ei ole viimase täheni välja kirjutatud. Sellistele vigadele võib reageerida aga seda ei pea avalikustama, et seeläbi eksijat tümitada. Muide, Pärnu Postimees kirjutas ka ise vigase väite, et Eesti Vabariik kuulutati välja 24. veebruaril. Vale puha, seda tehti 23. veebruaril Pärnus ja selle kohta on avatud ka mälestusmärk Rüütli platsil, Aia tänava ääres. Ametlik ajalugu muidugi loeb riigi algust järgmisest päevast ja Tallinnast. Miks, ma ei oska öelda aga ilmselt teati juba esimese vabariigi alguspäevadel, et pärnakad on ühed imelikud inimesed. Piinlik, et ajalehe toimetus varjab Pärnu linna rolli Eesti omariikluse väljakuulutamise juures.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga