inimesedmajanduspoliitika

Isegi Haiti poliitikud tahavad oma riigist teha piirkonna eduloo

Täna astub Haitil ametisse peaminister Garry Conille valitsus, mille programm sai hiljuti parlamendilt heakskiidu. Selle eesmärk on meelitada investorid Haitile, et riik tõuseks 2 aasta taguse maavärina järel jalgadele. Ennustatakse 9 protsendilist kasvu ja üritatakse uuendada infrastruktuuri ning tehnoloogiat, näiteks töötusparkide rajamisega. Järgmise viisaastakuga tahetakse luua 1,5 miljonit töökohta.

President Martelly alustas oma ametiaega lubadusega muuta Haiti Kariibide edulooks aga see ei veena diplomaate ega uurijaid, kes usuvad riigis senise poliitilise ebastabiilsuse jätkumist. Samuti on lahendamata veel maavärinas kodu kaotanud 600 tuhande inimese probleemid, kes elavad telklinnakutes. Peaminister lubas neile riiklikku elamuehituse programmi. Sellest eelnevast sai lugeda siit YLE uudistest.

Mulle tundub, et Haiti poliitikud on samasugused kui kõikjal mujal sh Eestis. Nad suudavad määratleda inimeste probleemid ja need sõnastada kui lahendamist vajavad küsimused. Antud näite puhul siis töökohtade loomine ja 600 tuhat kodutut inimest. Samas on neile omane ka võimalustest suuremalt mõtlemine ehk edulooks saamise unistus.

Eesti tahab ka meelitada riiki investoreid, kes siin looksid siis töökohti, selles mõttes oleme Haitiga sarnased. Eesti tahab ka jõuda Põhjamaade sekka, kuigi me pole sinna kunagi kuulunud. Meid on alati okupeerinud teised võimud ja meie omariikluse kogemus on äärmiselt lühike võrreldes teiste eeskujuks seatud riikidega. Suurelt unistamine on lubatud aga ühiskonda ei saa soovmõtlemisega lasta eksiteele viia. Mina eelistaksin igal juhul realistlikust olukorrast lähtuvalt seatud eesmärke ehk näiteks eesmärki parandada inimeste igapäevast elu läbi neile tasuvate töökohtade tekitamisega ja mitte rääkida võrdluses mõne teise riigi elustandardiga. Ilmselt tahavad valijad kuulda suuremaid valesid kui teostatavaid lubadusi, sest hääletasid nad ju 2007. aastal enim näiteks 15 jõukama Euroopa riigi hulka jõudmise ja 40 000 kroonise keskmise palga lubaja poolt.

Siinkohal oleks sobilik ära mainida, et viimase 3 kuuga tekkis Eestis juurde 5772 Haigekassa sotsiaalkindlustusega inimest ja üldarv jõudis 580121-ni. Samuti tuleb lisada, et võrreldes 2008. aastaga on ikkagi 96175 töökohta vähem. Pikemalt lugege siis töötusest sellelelt eelnevalt lingilt.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga