Valitsuse vahetumine on lähedal, ansiplased kaotanud pool reitingust

25. jaanuaril tulid parteide reitingud, mille järgi opositsioonis olevad Keskerakond ja SDE on kahepeale tunduvalt populaarsemad kui võimul olevad Reformierakond ja IRL. Seejuures on Ansipi partei alates augustist kaotanud ligikaudu poole oma toetusest. See oli neil augustis 39% ja nüüd on 20 protsenti. Ma olen tõeliselt üllatunud, et selline info pääses eriti reformierakondliku ringhäälingu (lühidalt ERR) ekraanile.

Eesti Reformierakond on kaotanud poole oma populaarsusest vaid 6 kuu jooksul. Kaader AK 25. jaanuar 2013
Eesti Reformierakond on kaotanud poole oma populaarsusest vaid 6 kuu jooksul. Kaader AK 25. jaanuar 2013

Minu enda jaoks on üks teine kriteeriumi, mille järgi saab hinnata lähenevat valitsuse lagunemist. See on peaministri ja teiste ministrite kajastamine teleuudistes. Ma olen seda fenomeni jälginud Ansipi ja Partsi puhul. See algab pärast valimisi, kus käiakse telekaameratega pressikonverentsidel ja esitatakse igasuguseid toredaid ütlusi. Mõned neist on naljakad (Ansip eitas enda tulnukaks olemist) ja mõned sellised praalivad (Ansip tahakski kriisis elada). Sinna kõrvale näidatakse Pealtnägija saates Ansipit treenimas Nõmme mändide all või osalemas suusamaratonil.

Samasuguseid toredaid kajastusi sai kindlasti ka Juhan Parts. Mäletan üsna selgelt, et parteide suhete teravnemisel hakkasid ka ministrid harvem televisioonis ekraanile saama. Ma isegi ei mäleta, millal nägin sellist “muhe mees peaminister” tüüpi käsitlust. Intervjuusid ikka on tehtud aga üldiselt on võimul olevad poliitikud harva ekraanil. Mina järeldaksin sellest, et varsti on nad lahku minemas. Ainukene häda, et keda võtta asemele kui neli parteid on omavahel juba üsna sarnasteks muutunud ning uued tulijad saaksid mängu tulla alles 2015. aasta märtsis.

Olen siin endamisi mõelnud, et pendel hakkab nihkuma vastaspoolele ning see rõõmu ja heaolu jutustamine tekitab kuulajates juba viha, sest nende silmad, kõrvad ja isiklik rahakott midagi taolist ei tunneta. Ansip räägib, et meil läheb paremini kui mujal aga jätab rääkimata, miks oli Eesti SKP 2012. aastal ligikaudu poole väiksem kui 2011. aastal (vastavalt siis 3 protsenti millegagi ja 7,6%).

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.