Parempoolsed korruptandid on võimul Eestis ja Hispaanias

Hispaaniat raputas korruptsiooni skandaal. Sealne suur päevaleht avaldas fotod käsitsi kirjutatud tekstidest, mille järgi riiki juhtivad parempoolsed poliitikud oleksid justkui aastakümneid saanud regulaarselt tulu Šveitsi pangakontot omavast fondist. Raha laekus sinna ehitusfirmade hangetest. Peaminister olevat näiteks saanud 15 aasta jooksul 25 tuhat eurot igal aastal. See pole sugugi väike teenistus, et olla lihtsalt õiges parteis ja eesliinil.

Poliitikud ise on seda eitanud ja nimetanud valedeks avaldatud infot. Opositsioonis olevad sotsialistid on inimesed tänavatele toonud ja nõuavad, et peaminister astuks tagasi.

Midagi sarnast toimus ka Eestis, kus pikett oli “valeliku poliitika vastu” aga ilmselt kõik mõtlesid, et see on Eesti Reformierakonna vastu. Ka Hispaanias tehakse suuri kärpeid, sest laenuraha pole enam nii odav ega rikkalik kui aastaid tagasi ja kulutusi ei saa enam samas mahus teha.

Ühest Hispaania korruptsiooni lahkavast YLE1 peal olnud filmist jäi mulle meelde, et ehitusfirmad pidid parteidele maksma 1-3 protsenti hanke mahust. Seal oli veel suurejoonelisi raiskamise näiteid. Näiteks lennujaam, mis ehitati vist valmis 50 miljoni euroga aga sealt ei välju mitte ühtegi lendu. Samas on palgatud personal ja aastas kulub reklaamideks rohkem kui pool miljonit eurot. Eestis on midagi samaväärset kõrvale panna Maanteeametist, mis IRL-i liikme Tamur Tsäkko ajal tellis miljoni krooniga Jõhvi viadukti asemel tunneli rajamise plaanid aga nende järgi ei hakata mitte kunagi ehitama, sest vahepeal mõtles amet ümber. Raha maksti jooniste eest muidugi ära.

Ma ise olen ka kirjutanud IRL-i varjatud rahastamisest ja plaanin seda lähiajal veelkord teha.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga