inimesedmajandus

Nokia läheb Microsoftile 5,44 miljardi € eest

Soomes asuv aga suuremas osas välismaiste aktsionäride omanduses olev Nokia müüakse Microsoftile 5,44 miljardi euro eest(7,2 miljardit dollarit). Seal firmast tuli Elop, praegune juht, kes läheb ka emafirmasse tagasi. Samuti 4700 Soome töötajat, peakorter jääb kolimata. Kurb uudis, sest see firma oli väärt palju kord enam Eesti Vabariigi eelarvest aga nüüd müüdi meie eelarvest väiksema summa eest. Olin blogis kirjutanud korduvalt Nokia teemal, näiteks http://virgokruve.eu/2011/05/04/nokiast-on-kumnendik-soomlaste-omanduses/ ja viimasena 2011. aasta septembri sissekandes lausa 3500 töötaja koondamisest. Seega oli müük ootuspärane. Hääbuva firma tunnus. Samas 90% välisomandust ei lase firmat Soome omaks küll pidada.

Soome YLE1 on loobunud tavapärasest saatekavast ja nende hommikune teleprogramm on jätkunud ka 9:30 järel. Näiteks 10:25 paiku oli eetris ajakirjanik, kes varem kirjutas Microsoftist tulnud Elop´i kohta, et see on troojalane, kelle eesmärgiks on firma hävitada ja ameeriklastele anda. Tookord oli Nokia varade hulgas ka 12 miljardit eurot pangakontodel. Nüüd müüdi see enam kui poole väiksema summa eest.

Tõsi küll, viimased 2-3 aastat on selgelt olnud teiste mobiiltelefonide tootjate kuldaeg aga pole välistatud ka juhtkonna teadlik tegevusetus, et konkurentidel lasti mööda minna. Minul ei ole puutetundlikku telefoni, sest ma ei näe selleks vajadust. Samas käib väga aktiivselt selle peale surumine, sest vastavad patendid on teistel firmadel Ameerikas ja Lõuna-Koreas. Õigupoolest käib pidevalt Apple ja Samsungi vahel patentide üle vaidlemine, et kas on rikutud üksteise patentide õigusi. See näitab kuivõrd kitsaks on jäänud konkurents, et võitlusse tuleb saata juristid. Oleksid tooted selgelt üksteisest eristuvad või paremus oleks selge, siis ei tuleks vaielda telefoni väliskuju sarnasuse üle teise tootja telefoniga.

Nokia müük sarnaneb mulle Kodaki saatusega. See firma oli kunagi märksõna fotograafia uuenduslikkuse ja massidesse viimise alal. Nüüd on jäänud ainult võlad. Kunagi loeti suureks väärtuseks Kodaki patente aga hiljutised müügid on näidanud, et neist makstakse märksa vähem kui lootsid nende omanikud. See näitab ilmekalt, et patendil on ajaline eluiga ja see kipub aina lühemaks jääma, sest ümbritevas maailmas toimuvad märkimisväärselt kiired arengud.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga