inimesedpoliitikatelevisioon

Mandela mürgitus

Inimese surm on kurb sündmus ja tähtsa poliitiku korral võib ka rahvusliku leina mõõtmed võtta aga Nelson Mandela telematused on veninud liiga pikaks(10 päeva).

Õnneks praeguseks on kätte jõudnud päev kui kirst maetakse maha. Sellele eelnevad 10 päeva(vähemalt 5. detsembri viimastest tundidest) on kajastus olnud häirivalt tihe. Esimestest päevadest ma saan aru, kus kõik telekanalid lõpetasid oma tavapärase programmi edastamise ja näitasid ainult Lõuna-Aafrika telepilti Nelson Mandela surma teate levimisest inimeste seas ja lillede ning pärgade toomisest. Sinna vahele veel intervjuusid poliitikutega, lahkunu tegude meenutusi ja muud temaga seonduvat. Paar päeva on see vastuvõetav.

Selle nädala keskel oli lahkunu avalik väljapanek staadionil, millest tegid ka kõik rahvusvahelised telejaamad otseülekande. Staadionil oli rahvast umbes veerandi ulatuses. Sündmuseks tegi selle üks viipekeele tõlk, kes polnudki mingi õige tõlk, vaid lihtsalt kätega vehkinud petis. Ma panin ka teda tähele, õigemini jätsid telekaamerad ta ülekandes serva taha. Arvan, et operaatorid olid juba ära jaganud, et kõneldav jutt ja selle mehe käemärgid polnud ligilähedaseltki seotud. Pärast vabandas petis ennast skisofreeniaga või rääkis inglite nägemisest ja muust sellisest häirivast, mille tõttu ta ei olnud enam suuteline tõlkimisele keskenduma. Ma usun, et pingelises olukorras võib inimese töövõime langeda aga ma ei usu hetkeksi, et meelest saavad minna kõik käemärgid. Ma olen neid viibusid uudistes näinud ja selle tõttu peangi seda meest lihtsalt petiseks, sest tema kätega vehkimine hakkas korduvaks muutuma ehk see polnud lähedanegi viipekeelele. Eks see oli korruptsioon, sest firma omanikud olevat ka ära kadunud. Riigil on ka huvi asi välja vabandada, sest kahju mainele on märkimisväärne.

Terrorist Nelson Mandela

Meie tänapäevases mõistes oli ta terrorist, sest ta hoidis hirmu all ühiskonda(ladina keeles terrore) tegudega, mis häirisid rahumeelset elu. Elektriliinide lõhkumine läheb minu jaoks selle alla. Muidugi öeldakse, et ühe rahva terrorist on teise jaoks rahuvõitleja aga ta polnud pooltki Gandhi, kellest ta näis innustust saavat. Elada 27 aastat vanglas on selle faktiline kinnitus, sest ideede ja sõnade pärast vangi ei panda.

Ma olen mõelnud, mida suurt on saavutuses olla esimene mustanahaline president LAV-is. Valgel inimesel on presidendid juba palju sajandeid, pärast kuningate kukutamist. Võrreldes euroopaliku maailmaga on nad ikka väga noored ja alles kujundavad oma kontinenti täpselt euroopalike mudelite alusel. Valged pole enam domineerivalt võimul aga nende ühiskond ehk demokraatlik süsteem, kestab seal edasi. Isegi kui valge rass kaotas oma kolooniad Aafrikas, Aasias ja Ameerikas, siis läbi ühiskondliku korralduse süsteemi(demokraatia), valitseme neid ju endiselt edasi. Nad mängivad meie kehtestatud reeglite järgi. Kui tõrguvad, siis peame sõdu või kehtestame sanktsioone.

Kokkuvõttes läks Nelson Mandela kajastamine televisioonis üle piiride ja muutus ebameeldivaks. Valge inimese telekanalid läksid selle maaniaga kaasa, et saaks vältida olulisemaid ühiskondi kurnavaid probleeme (majanduslikud raskused). Ainult õrnalt kõlas taustal, et Euroopa Liidu suurim riik Saksamaa on lõpuks saanud 3 partei kokkuleppe (valimised olid 22. septembril!) valitsuse moodustamiseks.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga