inimesedpoliitika

1153 e-valijat tunnis on ligi poole vähem kui 2136 eelhääletajat jaoskonnas

Tänaseks on antud 33% häältest Riigikogu valimistel. See teeb kokku 296 109 valijat. Tunni jooksul hääletas jaoskonnas ligi poole rohkem inimesi kui elektrooniliselt.

Elektrooniliselt sai hääletada 7 päeva jooksul, kokku 153 tundi. Kõik jaoskonnad olid avatud vaid 3 päeva ja 8 tundi korraga ehk 24 tundi kokku. Lisaks oli maakonnas vähemalt 1 jaoskond, kus sai veel lisaks valida 4 päeva jooksul, samuti 8 tundi päevas ehk kokku 32 tundi. Arvutiga hääletajatel oli ligi 3 korda rohkem aega hääletamiseks: 153 tundi. Jaoskonnas sai valida maksimaalselt 57 tunni jooksul.

Kui jagame jaoskonnas käinud ja elektrooniliselt hääletanute arvu tundide arvuga, siis saame üllatava tulemuse, et jaoskonnas käis keskmiselt 2136 valijat ja elektrooniliselt hääletas kõigest 1153. Midagi olulist see teadmine meile ei anna, kuid lükkab ümber väite elektroonilise hääletamise populaarsusest. Jaoskonnas antavate häälte arv oli juba praegu suurem keskmiselt tunni kohta ja koos valimispäevaga saab suurem olema ka kokku paberil antud häälte arv. Ilmselt suhtega 3 paberhäält ühe e-hääle kohta.

See on hea tulemus, sest näitab inimeste valmisolekut teha rohkem kui arvutis klõbistamine ja ilmutada ennast ka valimisi korraldavatele ametnikele. Mugavus on ületatav! See on hea võimalus valijatele, kes elavad ja töötavad välismaal(neid on ca 72 tuhat) või elavad ääremaal, kus ühistranspord võimaldaks valimisjaoskonda minna hommikul ja alles õhtul tulla sealt tagasi(rikub ära terve päeva).

Seekord suutsin fikseerida e-valimise statistika numbrid nende avaldamise järel vähemalt 10 minutilise intervalliga ja sealt saab teha statistikat ka tundide lõikes. Esimesel päeval on mõned pikemad pausid aga see on iluviga.

Esialgu tegin valmis statistika e-häältest päeva kaupa. Arvestus käis südaööks antud häälte või valimiste lõppemise järgi. Päevad ei olnud kõik võrdse pikkusega: esimene oli 15 tundi ja viimane 18. Siit ei tulene, et neid veel mõne tunni pikendades oleks ka praegune erakordselt suur arv hääletajaid veelgi suuremaks kasvanud. Lihtsalt inimestele on omane teha asju vahetult nende avamise järel või siis viimasel hetkel(tunnil või päeval). Siin sees on ka jaoskonnas käinud e-hääletajad, kelle e-hääl läheb tühistamisele.

valimised.ee-valijad-2015
Päeva jooksul e-valijaid 2015. Riigikogu valimistel. Kõige rohkem e-valijaid oli esimesel päeval 38450 ja kõige vähem 3. päeval(laupäeval) 16757. Graafik Virgo Kruve

Esimene ja viimane päev on ka varem olnud osalusrohked. Seekord oli vahepealne mõõn minu arvates väiksem kui varasematel kordadel aga see oli praegu subjektiivne hinnang.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga