inimesedmajandustelevisioon

Filmisoovitus: Nobeli majanduspreemia saanud Paul Krugman

Juhtusin eile kuulma Neeme Raua reporteritundi, see mis on Vikerraadios tööpäeviti kell 14.05 ja seal oli tsitaat või lausa intervjuu Nobeli majanduspreemia saanud Paul Krugmaniga. Mind šokeeris, et teadlane nimetas eesti reforme maha kirjutatuks Aasia ja Argentiina kriiside pealt. Ta ennustas samasuguseid raskusi kui tabas Taid ja Argentiinat. Sisuliselt ta väitis, et Eesti viimase kümnendi poliitikud kordavad Kagu-Aasia 1997 a kriisi vigu ja 2002 Argentiina murdumist. Kindlasti mäletate, et reformide algusaegadel oli Eestis võimul parempoolne valitsus ja paljud asjad kulgesid laarikute seatud rööbastel. Kusjuures Mart Laar on oma esimesest valitsusest rääkivas raamatus olnud lausa uhke, et tema valitsus tegi selliseid asju, mis Läänes oleksid mõeldamatud olnud ja seda seetõttu, et neil ei olnud teadmisi ega nad ei olnud teoorias kinni. Sisuliselt siis tehti IMF-i soovituste järgi. Samuti tegid ka IMF-i järgi Kagu-Aasia riigid, Argentiina, Türgi, Mehhiko ja viimastest majanduskriisist murtud riikidena Island ja Läti. Ka seal kirjutas Valuutafond ette, mida tohib majanduse juhtimiseks teha ja kuidas peate kasvõi veri ninast välja tagasi maksma välisvaluutas antud laene. Näiteks argentiina läks 2002 aastal oma dollarites võetud laenude maksmisel nii kaugele, et omastas inimeste valuutahoiused pankades ja konverteeris need peesodeks, kusjuures kurss oli umbes dollari eest said 5 sendi väärtuses peesosid. Seda kõike tehti IMF-i surve tõttu ja ilmselt näeme seda varsti ka Lätis juhtumas.

Kuid mis olid siis minu mälu järgi need asjad, mis Krugmani arvates viisid majanduskriisideni ja mida Eesti kordab. Esiteks oli selleks rahvusvaluuta jäik sidumine valuutakorviga ehk siis valuutakomitee süsteem. Teiseks aga välismaalt laenude võtmine välisvaluutas, Argentiina puhul dollarites, Islandi ja Eesti puhul eurodes. Näiteks Islandil oli majanduskriis tulemuseks krooni langus, sellest tulenev euro tugevnemine umbes poole võrra ning sellest omakorda tulenev eurodes võetud laenu kuumakse kasvamine umbes poole võrra islandi kroonides. Kas teie olete valmis, et eesti krooni vahetuskursi muutudes näiteks 1:22 peale, kasvab teie laenumakse üleöö 25 protsenti ja seda isegi siis kui olete pangalt tellinud tasulise teenusena intresside fikseerimise? Kuidas ta leiate selle lisaraha kui teie palka on vähendatud 10 protsenti, olete töö kaotamise ohus või selle juba kaotanud.

Igatahes, Paul Krugmani kohta on dokfilm täna, neljapäeval 21 mail 2009 kell 16.05 Soome YLE 1 kanali peal. Kui te võõrkeeli (inglise-soome) ei oska, siis on paha küll ja peate oma umbkeelse eestlase infovaakumis edasi elama.

yle 21. mai 2009
yle 21. mai 2009

Minul endal ei olnud headel aegadel võimalust laene ja liisinguid peale võtta ja praegu toimuvat vaatan olen selle üle ka õnnelik. Andestage kui teil läheb halvasti ja näete painajaid panga kohta unes aga ma meenutaksin pankurite ütlust: kõik halvad laenud antakse välja headel aegadel.

Lisa eesti ekspressist majanduskriisist murtud ja valitsusi vahetanud riikidest

KAART: Majanduskriisi tagajärjel vahetub valitsusi robinal

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga