poliitika

ÜRO hakkab uurima 1400 palestiinlase mõrvamist 5 kuud tagasi

Vahetult USA presidendi Georg Walker Bushi viimastel ametis oleku nädalatel korraldas Iisrael jõulise rünnaku Gazale. Tulemuseks oli 1400 tapetud palestiinlast, mille asjaolusid hakkab nüüd ÜRO uurima. Hukkunutest oli 2/3 või täpsemalt 900 inimest aga tsiviilisikud (naised, noorukid, vanurid) keda ei saaks isegi haige fantaasia korral pidada terroristliku riigiga seotuks. Ma olen kindel, et sõjakuritegude toimepanek mätsitakse kinni ja sellest ei leidu Eesti meedias ühtegi kajastust.

Õnneks pole mina umbkeelne eestlane ja võin tõlkida ning refereerida Soome maksumaksja tasutud kanalis YLE1 avaldatud infot. Paneb vaid imestama, miks Eestis see teema maha vaikitakse. Õigemini ei pane, sest Tallinnas on suletud Kentmanni tänav, sest selle on okupeerinud oma ehitistega ühe impeeriumi loova riigi esindus.Päätutkija Richard Goldstone pahoittelee Israelin vastahankaa mutta lupaa tasapuolisen tutkinnan.

Aiemmin Ruandan sotarikoksia tutkinut eteläafrikkalainen tuomari Richard Goldstone on juutalainen, ja hänellä läheiset suhteet Israeliin. Hän sanoo haluavansa aloittaa tutkimukset Etelä-Israelista Shredotista, jonne palestiinalaismilitantit ampuivat toistuvasti raketteja. Goldstone aikoo viedä nelihenkisen ryhmänsä myös Gazaan. Ellei Israel salli rajan ylittämistä, ryhmä matkustaa Egyptin kautta. Kenttätyöt on määrä saada valmiiksi ensi kuun loppuun mennessä. Useita päiviä aiotaan omistaa julkisille kuulemisille, tarpeen vaatiessa myös Genevessä.
Alkujaan neuvosto aikoi tutkituttaa vain Israelin epäillyt sotarikokoset joulu-tammikuun suuroperaatiossa, mutta Goldstone ilmoitti haluavansa selvittää myös palestiinalaispuolen teot. Israelin ulkoministeriön mukaan alkuperäinen toimeksianto estää tasapuolisen selvityksen.
Palestiinalaisviranomaisten ja ihmisoikeusryhmien mukaan Israelin kolmiviikkoisissa Gazan-iskuissa kuoli yli 1 400 palestiinalaista, joista yli 900 oli siviilejä. Israelissa militanttien raketit tappoivat kolme siviiliä, ja kymmenen israelilaissotilasta menetti henkensä Gazassa.
Israelin mukaan tiedot palestiinalaisuhreista ovat liioiteltuja. Omissa tutkimuksissaan se ei ole myöskään havainnut, että sen joukot olisivat syyllistyneet vakaviin väärinkäytöksiin.
AP, Reuters, AFP

Peauurija Richard Goldstone kahetseb Iisraeli vastuseisu aga lubab erapooletut uurimist. Varem Ruandas sõjakuritegusid uurinud Lõuna-Aafrika kohtunik Richard Goldstone on juut ja tal on lähedased suhted Iisraeliga. Ta on öelnud, et soovib uurimist alustada Lõuna-Iisraelist Sterotist, kuhu palestiina äärmuslased lasid korduvalt rakette. Goldstone kavatseb viia neljaliikmelise rühma samuti Gazasse. Kuna Iisrael ei luba piiri ületada, reisib rühm Egiptuse kaudu. Välitööd peavad valmis saama järgmise kuu lõpuks. Mitmeid päevi kavatsetakse eraldada avalikele kuulamistele, vajaduse tekkides samuti Genfis.
Algselt kavatses nõukogu uurida vaid Iisraeli arvatavaid sõjakuritegusid detsembri-jaanuar suuroperatsiooniks, kuid Goldstone teatas soovist selgitada samuti palestiina poole tegusid. Iisraeli välisministeeriumi arvates algne ülesanne välistab sõltumatu uurimise.
Palestiina ametnike ja inimõigusrühmade teatel suri Iisrael kolmenädalases Gaza rünnakus üle 1400 palestiinlase, kellest üle 900-ja olid tsiviilisikud. Iisraelis tapsid äärmuslaste raketid kolm tsiviilisikut ja kümme Iisraeli sõdurit kaotas elu Gazas.
Iisraeli teatel on palestiinlastest ohvrite andmed liialdatud. Enda uurimustes ei ole see samuti tuvastanud, et selle sõdurid oleksid süüdi tõsistes väärtegudes. AP, Reuters, AFP

Kas teile jäi meelde, kes hakkab uurimist juhtima? Ma arvan, et nüüd me teame ka tulemust, sest nii nagu on olemas juhitav demokraatia, eksisteerib ka suunatud uurimine. Algne ülesanne tegeleda vaid Gaza kallal toime pandud tegudega on juba muutunud 3 iisraeli tsiviilisiku surma (Gazas oli neid 900 ehk 300 korda rohkem!) kaasavaks ehk siis kaastunde otsimiseks ja massimõrvale õigustuse otsimiseks.

Mul on tegelikult ükstapuha, kummal poolel on suurem surnute arv. Iisraeli kohta kõneleb minu jaoks kõige kõnekamalt fakt, et paar aastat tagasi pöördus sealt tagasi 40 000 Venemaalt saabunud immigranti ja seda… tagasi Venemaale. See Iisrael peab ikka hirmus koht olema kui terve Pärnu linnatäis inimesi, vabandust juute, otsustab seal elamise asemel hoopis Venemaal elamise kasuks. Kusjuures sellel ajal oli seal veel Vladimir Putin presidendiks, kelle eest meie parempoolsed poliitikud vägagi tõsiselt hoiatavad.


Israel Destruction Forces (IDF) have sent more than 1300 palestinians from HELL in occupied Gaza strip into HEAVEN, after killing their earthly body. She was 7 and died under the rubbles of her family house. from_gaza_to_heaven

Iisraeliidid hävituspataljonist on saatnud rohkem kui 1300 palestiinlast okupeeritud Gaza maariba PÕRGUST otse PARADIISi, pärast nende maise keha tapmist. Tema oli 7 aastane ja suri oma pere maja rusude all.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga