inimesed

Osalusdemokraatia ja “Täna otsustan mina” mälestuseks

Pühapäeval läks Eesti koos teiste Euroopa Liidu liikmetega üle suveajale. See tähendas kella 1 tunni võrra edasi keeramist. Ma mäletan, et kümmekond aastat tagasi juurutati otsedemokraatia projekti TOM ehk Täna otsustan mina. Selle ainsaks meeldejäävaks ja teoks saanud ettepanekuks oligi kella keeramisest loobumine.

Mulle meeldis tookord see ettepanek ja teostus, sest mina ei reisi ja kõigil teistel ei ole ka siseriiklikult erilist vahet, mis on aeg naabrite juures. See üleminek ei ole sugugi valutu ka teistes riikides. Näiteks meenub mulle aastaid tagasi BBC raadiost kuuldud lugu ühest ameerika perekonnast, kus vööndiaja vaidlus on läinud isegi nii kaugele, et üks abikaasadest keeras kella aga teine mitte. Kuigi selline 1 tunnine vahe põhjustas neile kindlasti probleeme, said nad sellega ometigi hakkama.

Antud juhul on kella keeramise poolt vähemus. Need kes reisivad või teevad tehinguid teiste riikidega. Minu jaoks on aga sellest kella keeramise ettepanekust loobumine märgiks, et Eestis ei suhtuta inimeste poolt algatatud ettepanekutesse kuigi tõsiselt. Näiteks paar aastat tagasi oli TOM kodulehe asemel hoopis mingi eraisiku lehekülg www.tom.ee ja seal pakuti digitaalset kunsti. Praegu on seal kõigest valge lehekülg. Selle osalusdemokraatia ja interneti vahendusel inimestele arvamuse avaldamiseks on aga käivitatud uus projekt www.osale.ee aga ka see on määratud läbikukkumisele ja välja suremisele. Lihtsalt sellel põhjusel, et seda kasutatakse ühiskonna pingete maandamise ventiilina. Kui sulle midagi ei meeldi, siis sa ei pea mitte tänavale minema protestima, vaid lähed ja rakendada interneti kliki demokraatiat. Seal on täpselt samad funktsioonid, mis olid TOM projektil aga mina pole kuulnud ega lugenud ühestki sealsest algatusest, mis oleks teoks saanud.

[polldaddy poll=2972943]

Igatahes mina ei ole veel oma sisemist kella õigeks saanud ja elan endistviisi tund aega taga. Ilmselt on omajagu süüd ka pilvede taha peituval päikesel, kelle liikumine muidu aitaks ajataju timmida.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga