inimesed

Vanemapalk on sünnituse teenuse ostmine kõrgepalgalistelt naistelt

Esmaspäeval selgus, et tublisti üle poole vanemapalga väljamaksetest saavad viie rikkama tuludetsiili hulka kuulujad. Seega läheb toetus rikastele, kes seda niiväga ei vajakski. EPL-is käidi välja üks mõte, et vanemapalga makseteks kuluv raha võiks tulla inimeste enda rahakotist kindlustusmakse vormis (nagu töötuskindlustus) ja eraldada see riigieelarvest.

Lisasin sellele järgneva kommentaari:

Riigikogu liige Taavi Rõivas rääkis maksudest ja rahade kogumisest 18. mail järgmist:
Mitte ühtegi asja ei saa riik oma kodanikele anda, mida ta ei ole varem kodanikelt ära võtnud. Riik lõviosa oma tuludest saabki kodanike käest ja kui riik kodanikele midagi annab, siis selle raha peab ta enne nendelt kodanikelt võtma. Täpselt nii ongi. Ja iga summa, mille riik soovib täiendavalt anda, peab ta ka täiendavalt maksudega kokku koguma.
http://www.riigikogu.ee/?op=steno&stcommand=stenogramm&date=1274166300

Seega on kõik hüved võetud inimeste käest, vajadusel maksuhalduri malakaga ja ainus küsimus on nüüd nende edasises kasutamises.
Makse kogutakse ennekõike selleks, et vaesemaid, nõrgemaid järele aidata. Eesti puhul aga riisuvad vanemapalga koore rikkad. See oli ka põhjus, miks preservatiive propageerinud partei (Reformierakonna kondoomid valimiskampaanias) mõtles ühtäkki ümber ja “kaaperdas” tookordsete mõõdukate idee, et lapse sünni järel võiks vanemaid rahaliselt toetada. Kuni selle ajani oli preservatiivide partei seisukoht, et edukas inimene ju ei sünnita, siis ta kaotab sissetulekus. Lapsed on suur vaesusrisk, nagu veel tänapäeval seda defineeritakse. Või siis teine poliitiliselt mitte nii korrektne ütlus, et “vaesus sünnitab vaesust.”

Ma lugesin ettepaneku üldjoontes läbi ja vabandan autori ees, sest igasugune algatus eesmärgiga, et hakkame nüüd raha kokku korjama ja millalgi maksame selle teile siis tagasi, on ette määratud inimeste tühjade pihkudega jätmiseks. Tuletage meelde, vene ajal oli võimalik elukindlustuse nime all lastele ka “stardiraha” koguda aga ükskõik kui palju olid sinna rublasid kogunud, üle 300 krooni sealt kätte ei saanud. Seejuures olid seda maksnud paarkümmend aastat.
Samamoodi on praeguseks läinud pensionikindlustusega, kus inimesed on sissemakseid teinud suuremates summades kui on nende käesolev “väärtus”. Jah, ma tean sellele vastuväidet, et oodake järgmine majandusbuum ära ja küllap siis on börsile pandud rahad jälle kogunenud. Äkki ongi, kes teab, aga kui tulevik on sedavõrd ebakindel, et isegi majandusaasta alguses ei tea millise protsendiga pead käibemaksu poole aasta pärast arvestama, siis sellele küll lootma ei saa jääda. Tuletage meelde, et enne 1997. panganduskriisi oli meil ~46 litsentsiga panka (Maapank, PEP, Tartu, EVEA, ERA, Forex, Hoiupank jne, laenukontor EAG Tartus) aga neist on läbi liitumiste ja pankrottide alles jäänud vaid 4 suuremat (lisaks muidugi 8 uut väikest litsentsiga panka). Pealegi, kas keegi annab garantii, et väljamaksed (pensionile minek, vanemapalk) ei sattu just järjekordse majanduskriis põhja kui aastakümnete jooksul kogutud summad on kokku kuivanud, sest keegi ostis börsilt “toksilisi” varasid ehk rämpsu.

Ma pakun siiski selle autori idee juurde välja omapoolse positiivse programmi. Näiteks riiklikud väljamaksed tehakse vanemapalgale vaid ulatuses, mis küündib kuni keskmise palgani. Kõik sellest üle jääv oleks siis erakindlustuse rida. Samuti on võimalik ülempiiri alandamise kaudu tõsta alampiiri ja mitte otsida uusi finantse, et nende arvelt alampiiri kergitada. Lapse vajadused on ühesugused nii 3000 kui 32000 kroonise vanemapalga korral ja mina ei arva, et Eesti Vabariik peaks kõrgepalgalistelt naistelt ostma sünnitamise teenust. Laps on laps ja ema on ema, ükskõik milline on tema pangakonto seis. Kui Reformierakond tegi sellise tellimushanke maksumaksja rahadega, siis ilmselt oma rahastajate ning rikkurite huvidest lähtuvalt. Vaadates praegust 20 protsendilist tööga hõivamata osa ühiskonnas julgen isegi väita, et riik ei peaks esitama tellimust täiendavate inimeste sünnitamiseks, sest juba aastakümneid tagasi sündinutele pole anda tööd, sissetulekut ja ilmselt ka elukohta ning toitu. Meenutage, et sügisel ei leitud 19 miljonit päästjate koondamise vältimiseks aga umbes 2 100 miljonit ehk 2,1 miljardit oli vanemapalga makseteks küll olemas ning ülempiiri isegi tõsteti käesolevaks aastaks. Samuti kavatsetakse „kulude kokkuhoiuks“ ära võtta tasuta koolilõuna, sest reformierakonna toetajate lapsed ju loomulikult jõuavad seda ise osta ja need teised noh, söögu heinu (Vigla laulust).

One thought on “Vanemapalk on sünnituse teenuse ostmine kõrgepalgalistelt naistelt

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga