inimesedpoliitika

Vladimir Putin ei kanna pealtkuulamise kartuses mobiiltelefoni

Kas olete varem näinud Venemaa varasemat presidenti ja praegust peaministrit Vladimir V. Putinit mobiiltelefoniga rääkimas? Ma mõtlen mõnes uudislõigus või fotodel. Tuleb välja, et ajakirjanike võimalused sellist olukorda jäädvustada olid minimaalsed, sest vana luurajana teab Vladimir mobiiltelefonidest nii mõndagi ja väldib seetõttu nende oma läheduses hoidmist.

Taolise info leidsin siis 6. augusti Ilta-Sanomate lehest.

Putin on kuuluisa siitä, ettei hän kanna itse kännykkää mukanaan. Tämä saattaa selittyä osittain sillä, että vanhana vakoojana hän pelkää puhelinta saatettavan käyttää salakuunteluun.

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=2233394

Tõlge: Putin on tuntud sellega, et ei kanna ise mobiiltelefoni kaasas. Seda võib selgitada osaliselt see, et vana luurajana ta kardab telefoni kasutamist pealtkuulamiseks.

Taolise info telefoni pealtkuulamiseks olen leidnud ka Eesti foorumist. Seal kirjeldati, et üks armukade mees oli oma naise järel nuhkimiseks tellinud naise mobiiltelefoni modifitseerimise (kes ja kuidas, ei täpsustatud) ning selle järel oli mehel võimalik helistada naise telefonile ja kõne võeti automaatselt vastu aga naise telefon sellest märku ei andnud ehk heli ei teinud ega ekraani ei aktiveerinud. Sisuliselt aktiveeriti naise telefoni mikrofon vaid mehe numbrilt tulnud mobiiltelefoni kõne peale. Ilmselt oli siis mehel kaks numbrit, et naisele teadmata numbriga tema telefoni mikrofon aktiveerida ja nuhkida ning teine, millega nad siis häälkõnesid tegid.

Samuti peaks kõigile teada olema telefoni positsioneerimine ehk telefoni ja omaniku asukoha määramine. Seega tasub töötajatel kaaluda, kas see hüvitis telefoni ümber registreerimisega väärib ohtu, et lasete ennast positsioneerida. Ütlete ülemusele, et olete näiteks kaugel koolitusel ja selle asemel võtate telefoni kodust. Selle kohta oli ka Eestis skandaal aga linki hetkel ei viitsi otsida (tööandja süüdistas töötajat, et telefon ei olnud seal kus mees väitis ennast olevat olnud.) Natuke aitab jälgi segada kui see positsioneeritav telefon panna kõne suunama mõnele teisele numbrile, millega võite siis ringi liikuda.

Kuid Putini juurde tagasi tulles. Tema telefoniks osutus 2007. aasta Nokia E90 mudel, mida president pidavat hindama tehniliste omaduste ja mitte Nokia kaubamärgi pärast (see artikkel ilmus ju Soome meedias). Samuti lisati, et kui presidendil ei ole lautelefoni või mõnda muud sidevõimalust käepärast, siis pidavat keegi tema lähikondsetest talle mobiiltelefoni ulatama. Nii juhtus näiteks hiljutisel Venemaa metsatulekahjude kustutamisel kui metsas viibinud Putin tahtis president Dmitri Medvedeviga rääkida.

Praegune Venemaa president on aga tehnoloogia suhtes hoopis vähem kahtlustav ning kuuldavasti kasutavat Apple toodetud iPhone 4 ja uudistoodet iPad-i (USA firma). Samuti meenub, et USA visiidil tegi ta koos Barack Obamaga endale Twitteri konto. Obamal aga keelati Valges Majas Blackberry kasutamine, osaliselt ebaturvalisuse ja osaliselt normitehniliste nõuete pärast (probleem selle andmete infosüsteemis talletamisega ehk ühildumatus dokumendiregistriga).

Ma arvan, et kõik, kellel on olulist infot, peaksid mobiiltelefoni sellest infost kaugemal hoidma. Näiteks nõupidamise eel jätma telefonid mõnda teise ruumi, inimesega kohtuma minnes telefoni autosse jne.

Varem olen kirjutanud Putini koerast, kes erinevalt peremehest ei saa otsustada oma jälgitavuse üle ning sai endale asukohta määrava GPS-iga kaelarihma.
http://www.eestiekspress.com/406/peaminister-putini-koer-on-gps-jalgitav/

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga