blogid ja internettinimesedpoliitika

Keskerakonnas on I ja II sordi blogid ning autorid

Poliitikud konkureerivad üksteisega iga ruutsentimeetri pärast kampaania materjalides ja nüüd on see kandunud ka kodulehele. Nimelt keskerakond.ee salgab maha osa blogi pidavaid erakondlasi. Minu meelest see näitab, et on olemas I sordi keskerakondlased, keda eksponeeritakse Eesti Keskerakonna kodulehele. Neid kohtame tavaliselt kõrgepalgalistel ja meedias hästi kajastatud ametikohtadel nagu Riigikogu või Tallinna linnavalitsus. Siis on veel aga väiksema järgu tegelased, keda võib nimetada ka II sordi keskerakondlasteks. Kuigi nad kirjutavad püüdlikult ja mitte kehvemini kui I sordi erakondlased, siis nende olemasolu isegi ei mainita erakonna lehel, rääkimata nende tekstide kajastamisest.

Ma saan aru, et erakonna jaoks võivad olemas olla tähtsamad arvamusliidrid aga siis peaks selle ka kuidagi määratlema, et kellele teeme reklaami ja keda me oma erakonna kodulehel üldse ei mainigi.

Järgnevalt siis autorid, kelle blogi sissekannete peegeldused on leitavad aadressil www.keskerakond.ee/ajaveebid

keskerakond.ee ajaveebid lehel toodud blogid
keskerakond.ee ajaveebid lehel toodud blogid

Nimekiri on siis järgnev:
Edgar Savisaar
Priit Toobal
Jüri Ratas
Kadri Simson
Evelyn Sepp
Inara Luigas
Siret Kotka
Helle Kalda
Olga Sõtnik
Keskerakonna Noortekogu

*

Vaatan seda nimekirja ja ei suuda leida põhjust, miks ei ole seal Toomas Vitsut (Tallinna Linnavolikogu esimees) ega Tarmo Lausing. Samuti on nimekirjast puudu Tallinna abilinnapea Taavi Aas, Pärnu endine linnapea Mart Viisitamm ja abilinnapea Simmo Saar. Tõsi, ükski neist ei ole viimasel ajal väga sageli kirjutanud aga nüüd on nad jäetud ilma ka võimalusest,  et tulevikus kirjutatud tekstid kajastaksid erakonna leheküljel. Äkki neid ei usaldata? Arvatakse, et nad võivad “kõikuda” erakonna seisukohtadest või tahetakse neist distantseeruda.

Lisaks veel aktiivsed erakondlased (enamasti noortekogust), keda ma hetkel ametikoha järgi ei oskagi nimetada aga kes on poliitiliselt aktiivsed olnud:

Henri Kaseloo, Max Kaur, Jaanus Riibe, Priit Kutser.

Selle viimase loetelu võib kokku võtta märksõnaga noored.

Üks tähelepanek veel, mis mulle silma hakkas, et erakonna lehel on Edgar, Priit, Jüri ja 5 naist.

Kui võtame aga vähemalt viimased 3 aastat (august 2007st)  blogide sissekandeid arhiveerinud lehekülje www.keskerakond.com järgi, siis seal on toodud autoritena (sulgudes sissekannete arv):

# Edgar Savisaar  (155)
# Evelyn Sepp (142)
# Helle Kalda  (195)
# Henri Kaselo (15)
# Inara Luigas  (21)
# Jaanus Riibe  (50)
# Jüri Ratas  (28)
# Kadri Simson  (210)
# Kalle Mihkels  (10)
# Mart Viisitamm  (15)
# Max Kaur  (157)
# Priit Kutser  (45)
# Priit Toobal (107)
# Simmo Saar  (28)
# Siret Kotka  (47)
# Taavi Aas  (4)
# Tarmo Lausing  (38)
# Toomas Vitsut  (26)

Kui nüüd vaatama hakata, siis tundub, et keskerakond.ee lehelt on välja jäetud alla 50 postituse teinud autorid. See muidugi oli siin minu järeldus ja olen kindel, et tegelikult tehti valik mõne subjektiivse argumendi järgi nagu tema olulisus erakonnas või mõjukus otsuste kujundamisel või head suhted teate küll millise inimesega.

Ma arvasin, et nii võib minna ja tegin just selleks otstarbeks keskerakond.com lehe kõigi jaoks, mitte ainult vähestele soosikutele. Nagu näitas Reformierakonna ning Talis Kitsingu blogi likvideerimise juhtum selle erakonna lehelt, siis need suhted erakonnaga võivad muutuda ja soosingu kadumisel kustutatakse inimene ka virtuaalselt ära. Eriti õõvastav on muidugi see, et Talis suri ka üsna varsti pärast selle juhtumist (põhjuseks oli tervis).

Milleks on vaja erakondlaste blogidest teha kättesaadavaid koopiaid? Ennekõike selleks, et nad võivad ju hiljem oma blogis mõne teksti kustutada või ära muuta aga nad ei saa seda olematuks teha mõnel teisel leheküljel. Seega on vaja alternatiivset võimalust nende seisukohtade võrdlemiseks hilisemate väidetega. Näiteks Ott Lumi, kes kandideeris 2007. IRL-i nimekirjas ja andis igasuguseid huvitavaid lubadusi, oli mõned aastad Riigikogus ja siis 2009. ootamatult taandus. Tema pani ka oma lehekülje www.ottlumi.ee kinni ja kustutas sisu aga tema tekstide koopiad on veebis endiselt saadaval (otsige ise).

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga