eesti meediaReformierakond ja IRL salaliikmedtelevisioon

Telekanal Seitse sai uue omaniku

Eesti Reformierakonna ringhääling andis teada, et reformikate ideoloogiajuhiks peetav Rain Rosimannus sai läbi temale kuuluva firma telekanali Seitse omanikuks. Tegemist on vaid tasulistes pakettides leviva ja ainult muusikat edastava kanaliga.

Tegelikuks allikaks osutus hoopis Õhtuleht, kus Kadri Paas on jaganud pikemalt tehingu kohta infot ja kommentaare osaliselt.

Massimeedial ja eriti televisioonil on ühiskonna mõjutamise jõud. See on sisuliselt 24/7 ligipääs inimestele, erinevalt näiteks ajalehtedest, mis saabuvad hommikul ja seejärel unustatakse. Trüki- või välireklaamiga kokku puutumiseks on piiratud aeg aga televisioon annab võimaluse sarnaselt raadioga püüda tähelepanu kiiretele sündmustele reageerimisega ja ükskõik millisel ajal. Samuti on selle sisu võimalik kiiresti uuendada või täiendada. Erinevalt internetist on inimestel ka piiratud arv valikuid(kanaleid) ehk siis kasutajad ei haju tuhandete interneti lehekülgede peale laiali. Samas on telemaastikul toimunud teatud eelistuste väljakujunemine, mis on määranud vaadatavamad kanalid ja jätnud selle Seitsme pigem niššikanaliks. Näiteks mina olen sellele sattunud vaid vahetult enne valimisi kui otsisin erinevaid valimisreklaame telest. Ma isegi ei mäleta, kas seal oli neid valimisreklaame aga muud reklaamid olid igatahes huvitavalt tehtud, märksa erinevamad kui TV3 või Kanal2 omad.

Reformierakonda kuuluva kanali enamusosaluse omanik ja programmijuhi Priit Pedanik´u (samuti reformikas) võiksid vihjata kanali poliitilisele taustale, kuid sellel pole tõsisemat alust. Nad ilmselt võimendaksid niigi oma valijaskonda ega võtaks eriti ära mõne teise partei elektoraati. Samas on tuntud omanik (eelmise Riigikogu liige!) hea võimalus kanalit reklaamida. Näiteks selle praeguse uudisega jõuti Õhtulehte, ERR-i, siia blogisse ja ilmselt veel neljandasse-viiendasse kohta. Arvestades, et pärast digitaalsele televisioonile üle minekut on meil veel ka teisi väikseid kanaleid (AloTV, Kanal11, Kanal12, TV6, Orsent, TTV ja ETV2), siis poliitilise taustaga telekanalil oleks rohkem kui paar sarnase suuruse ja vaatajate arvuga telekanalit. Sellel saab olla vaid üks realistlik tulemus: vahetult enne valimisi eelistada ühte poliitilist liikumist. Olles pikema aja jooksul kaldu ühe partei poole, tõugatakse endast eemale teiste poliitiliste eelistustega inimesed. Näiteks TTV teatas linnapea kiiruseületamisest juba päevases infos ehk tekstina ja seda õhtuses telesaates ei kajastanud. Nii jäi Delfi ajakirjanikele ekslik mulje, et sündmus jäi üldse kajastamata, sest kes ikka vaatab televisioonist tulevat teksti päevasel ajal.

Kokkuvõttes ei ennusta mina Eestile poliitilise telekanali teket, sest reklaamiraha ja vaatajaskond on selle jaoks liialt väiksed. Erakanalid TV3 ja Kanal2 osteti ka võimul olevate erakondade teenistusse läbi digipöörde järel neile madalama litsentsitasu kehtestamise.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga