inimesedpoliitikaReformierakond ja IRL salaliikmed

Töövõimetu inimene Jüri Jaanson kandideerib parlamenti

Parlament võiks olla läbilõige ühiskonnast. Kui meil on puudega inimesi lausa 9 protsenti, siis võiks mõni puudega inimene ka Riigikogus olla. Üks selline kandidaat on Reformierakonna Jüri Jaanson, kes on töövõimetuspensionär. Kuigi sportlasena on ta edukas, vormistas ta 2001. aastal kuulmise langusele viidates omale töövõimetuse, et saada sotsiaalkindlustus.

Kahekordne sõudmise olümpiahõbe Jüri Jaanson rääkis eile toimunud Eest spordi kongressil, et haigekassa kaardi saamiseks pidi ta laskma end tunnistada töövõimetuks.

Tsitaat: “Haigekassa kaardi saamiseks lasin end 2001. aastal töövõimetuks tunnistada.”

Allikas: 12.11.2010 http://sport.postimees.ee/?id=340832

Minule jäi see info kõrva eilsest ETV saatest “Puutepunkt”, kus räägiti Riigikontrolli auditist puudega inimeste toimetuleku kohta.

Ajaloos on olnud puudega inimesi väga kõrgetel kohtadel. Näiteks paljud USA presidendi Franklyn Delano Roosevelt´i kaasaegsed ei teadnud, et tegelikult oli ta ratastoolis. See oli väheteada fakt isegi meie koolisüsteemis, sest mina kuulsin seda esimest korda BBC raadiost umbes kümmekond aastat tagasi. Vaatasin, et Wikipedias on haruldusena ära toodud 1 foto temast ratastoolis ja sinna on märgitud, et teadaolevalt on ainult 2 fotot temast ratastoolis. http://en.wikipedia.org/wiki/Franklin_D._Roosevelt

Arvestades presidendi ametikohta, on see märkimisväärne, et tervet USA ühiskonda õnnestus hoida teadmatuses neid ratastoolist juhtivast mehest. Tookord polnud televisiooni ja ajalehtedele sai pilte teha laua taga istuvast presidendist. Samuti oli võimalik filmikaamera panna ühte kohta paika ja filmida presidendi kõnet kabineti laua tagant. Meenutage, näiteks Jalta kohtumise filmid ja fotod Stalini ja Churchilliga on tehtud ka istumas, tänapäeva poliitikud ikka seisavad lippude taustal või siis lihtsalt grupina.

Meie kaasaja kõige mõjuvõimsam puudega poliitik on ilmselt Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble.

Ratastoolis Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble (vasakul) ja kantsler Angela Merkel. Kaader 10. november 2010 DW-TV
Ratastoolis Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble (vasakul) ja kantsler Angela Merkel. Kaader 10. november 2010 DW-TV

Arvestades ühisraha euro ümber toimuvaid jamasid, pole Euroopas ilmselt mõjukama sõnaga rahandusministrit kui seda on Saksamaa oma. Seega ei takista liikumispuue jõuda 82 miljoni inimese seast ministri ametikohale.

Kas Eesti võiks siis parlamenti valida töövõimetu rahvasaadiku Jüri Jaansoni? Mina arvan, et kuulmispuue on parlamendi tööd takistav faktor, sest märgatav osa tööst tehakse kõnelemise abil ja pole garantiid, et Jaanson kuuleb kõiki kaasinimeste öeldud sõnu. Näiteks mina olen kokku puutunud kaastöötajaga, kellel oli ka kehv kuulmine ja siis me pidime tema läheduses märgatavalt kõvema häälega rääkima nii temaga kui üksteisega, sest muidu ta poleks meid lihtsalt kuulnud. See tähendas näiteks sellist võimalust, et sooviga tema eest midagi varjata ei pidanud isegi mitte sosistama, vaid piisas lihtsalt natuke vaiksema häälega rääkimisest ja temal jäi see jutt kuulmata. Seega ütlen Reformierakonnale, et puudega inimene võiks olla poliitikas aga info vahetamiseks vajalikud meeled nagu nägemine ja kuulmine peavad olema korras.

Samuti häirib mind paradoks, et töövõimetu inimene tahab teha tööd parlamendis. Tegemist on riigi seisukohalt olulise institutsiooniga. Kui ta ei saa teha mingeid lihtsamaid töid, sest on vormistatud töövõimetuks, siis miks peaks ta toime tulema ühiskonna seisukohalt keeruka ja rohkelt eelteadmisi nõudvas ametis? Parlament pole sotsiaalabi, kus võiksime mängida sallivust erivajadustega inimeste vastu. Mina ei taha järgmise allikakaitse seaduse jõustumist, sest üks saadik ei kuulnud piisavalt selgelt hääletusele pandavat küsimust ja vajutas politseiriiki kehtestavale nupule.

Eesti Riigikogu ei vasta ka liikumispuudega inimeste vajadusele, sest seal on trepid. Või vähemalt pole mina seal viimase aastani juhtunud lifti nägema. Seega võiks reformikad otsida korras nägemise ja kuulmisega ning liikumisvõimelise inimese, kes läheks 9 % puudega inimeste hääli püüdma. Mis puudub vaimseid häireid, mis pealtnäha välja ei paista, siis ilmselt nende esinemise sagedus poliitikas osalevate inimeste seas on mõnevõrra suurem kui ühiskonnas keskmiselt. Lihtsalt on vaja heas mõttes kiiksu, et seal vastu pidada ja mitte läbi põleda.

2 thoughts on “Töövõimetu inimene Jüri Jaanson kandideerib parlamenti

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga